AddToAny

Stovnertårnet er universell utforming slik du aldri har sett det før

Takket være en 260 meter lang gangbane i tre, kan Ewy Halseth og andre rullestolbrukere ta seg en topptur til Stovnertårnet for å beundre utsikten over Oslo.
Tweet

Det finnes mange tårn i Norge som er høyere enn Stovnertårnets 15 meter over bakkenivå. Men det finnes ingen lengre.

For å komme til toppen må du nemlig gå eller rulle i en slak oppoverbakke i over en kvart kilometer, noe som er langt mer behagelig enn å puste og pese i trapper, som har blitt så populært i det siste.

Ypperlig treningsbane

- Med manuell rullestol er tårnet ypperlig som «treningsbane» fordi stigningen er akkurat slik den bør være dersom man har litt styrke i armene og ønsker å bli litt svett. Det er også veldig fint at det er reposer (hvilesteder) underveis for å ta pauser, sier Ewy Halseth

Hun bor på Stovner og gjester tårnet flittig. Hun er for øvrig tidligere leder, nå nestleder i Rådet for funksjonshemmede (RFF) i Bydel Stovner.

- Jeg har tatt med meg barnebarna opp hit, de synes det er veldig stas. Og så ser jeg at tårnet er mye brukt av barnehager, pensjonister og rullestolbrukere med og uten motor, sier hun.

Nylig ble Stovnertårnet tildelt Innovasjonsprisen for universell utforming 2020. Det kan med rette omtales som Norges mest inkluderende landskapsprosjekt.

Stovnertårnet ble tidligere i år kategorivinner av landskapsarkitektur i Innovasjonsprisen for universell utforming, som deles ut av DOGA - Design og arkitektur Norge - på vegne av Kulturdepartementet.

Spennende topptur

Det som er spesielt fint med Stovnertårnet, mener Halseth, er at flere kan gå tur sammen, uavhengig av om de er rullestolbrukere eller ikke. Det er rett og

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

Ikke la deg lure av pustemaskinen. Ingrid Thunem (34) har en arbeidskapasitet som kan ta pusten fra de fleste. - Det er viktig for meg å være aktivist, sier de.
Handikapnytt 24.11.2023
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Handikapnytt 27.09.2023
(NTB-TT:) Aktive paralympiere vil ikke at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få være med i Paralympics i Paris til sommeren.
Handikapnytt 27.09.2023
Ingen ny bilavtale. Fortsatt ingen elbiler. Og utvalget av tradisjonelle dieselbiler til rullestolbrukere som er tilgjengelig fra Nav, blir sterkt redusert.
Handikapnytt 25.09.2023
Nav får kritikk fra Sivilombudet for å begrunne avslag dårlig og uforståelig.
Handikapnytt 23.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt