AddToAny

Statsbudsjettet: SV er bekymret for forskning, og peker på Fripro

Regjeringens sannsynlige budsjettpartner SV advarer mot kutt i bevilgninger til forskning.
- Det å opprettholde forskning er viktig. Dette er ikke den store driveren for norsk økonomi i en periode med høy aktivitet og prisstigning. Det å avlyse Fripro-utlysningen er ikke et veldig godt tiltak for å få ned inflasjonen, sier SVs Freddy André Øvstegård.

Det er stor spenning om bevilgningen til forskning og høyere utdanning på neste års statsbudsjett, etter at regjeringen i flere måneder har varslet om behovet for å stramme inn på offentlig pengebruk.

Stigende priser, høye strømutgifter og krig i Europa er bakteppet.

Forskning og høyere utdanning er ikke blant sektorene som har vært blinket ut som de som kan forvente vekst.

Varsler innstramming

Ikke minst har forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) bidratt effektivt til å få ned forventingene om et ekspansivt forskningsbudsjett.

Så seint som tirsdag fastslo Borten Moe på Universitets- og høgskolerådets årlige konferanse at trygg styring av norsk økonomi nå er regjeringens jobb nummer én. Han snakket heller om smartere måter å bruke pengene enn økte bevilgninger til sektoren.

Ap og Sp må imidlertid gå til opposisjonen på Stortinget for å få flertall for budsjettet. Regjeringen vil helst ha en avtale med SV, noe som gir partiet en nøkkelrolle.

Peker på Fripro-kutt som alvorlig

Øvstegård, som er SVs representant i utdannings- og forskningskomiteen, understreker at innholdet i regjeringens budsjettforslag ennå ikke er kjent. Heller ikke på området forskning og høyere utdanning.

- Men jeg er jo bekymret for hele denne sektoren i møte med en krevende tid. Jeg er bekymret for situasjonen i Forskningsrådet, og at vi ikke har hatt en Fripro-utlysning i høst er alvorlig, sier han til Forskerforum.

Kuttene i Fripro er en ordning som gir penger til fri grunnforskning. Innsparingen kommer som en følge av den vanskelige økonomiske situasjonen i Forskningsrådet, en situasjon som ifølge dagens regjering er en arv fra den forrige regjeringen.

Forskningsrådet varslet i juni innsparinger på 2,4 milliarder kroner. Det gjensto imidlertid å dekke inn 1,7 milliarder kroner for å komme i balanse. Det nåværende styret advarte mot å kutte ytterligere.

Vil bremse olje

Øvstegård sier at SV ønsker at situasjonen i Forskningsrådet løses så mykt som mulig, men er ikke konkret på hvordan underskuddet skal håndteres.

Dagens økonomiske virkelighet er ifølge ham et argument for å satse på forskning, ikke det motsatte.

- Isolert sett er en krone i lønnsutgifter til en forsker like inflasjonsdrivende som en krone til for eksempel en sykepleier?

- Å sette en krone i forskningsbanken kan utløse store ting om ti år. Forskning dreier seg om å løse de store oppgavene i framtida, sier Øvstegård.

Han mener at det er mer naturlig å bremse aktiviteten i olje- og gassektoren om målet er å unngå for høyt press i økonomien. SV har lovet en knallhard budsjettkamp.

- Vi skal bruke vår nøkkelrolle til å få gjennom så mye forandring for miljø og fordeling som vi bare kan, lover Øvstegård.

- Må rydde selv

Ifølge lekkasjer i media vil regjeringen legge fram forslag om å innføre studiepenger for utenlandske studenter ved norske universiteter. I dag er dette gratis.

SV er motstander av studiepenger. Samtidig sier Øvstegård at partiet ikke ønsker å «hjelpe» regjeringspartiene i denne saken, om den fremmes. Det betyr at SV ikke ønsker å prioritere denne saken i et budsjettforlik.

- Vi vet ikke hva de kommer med. Men om de foreslår dette, er det et løftebrudd fra regjeringens side. Det vil helt og holdent være regjeringens ansvar å unngå løftebrudd. Det må de rydde opp i selv, sier han.

Image-text:

- At vi ikke har hatt en Fripro-utlysning i høst er alvorlig, sier SVs Freddy André Øvstegård. SV vil få en nøkkelrolle når statsbudsjettet skal vedtas av Stortinget. (Foto: Terje Pedersen / NTB)

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt