AddToAny

Staten + hjemmekontor = sant?

Staten + hjemmekontor = sant?
Siden mars 2020 har hjemmekontor vært et velkjent fenomen for mange norske arbeidstakere. Før pandemien førte til at folk jobbet fra kjøkkenbordet, sofaen eller kanskje til og med sengekanten, var derimot hjemmekontor så å si ikke-eksisterende for arbeidstakere i offentlig sektor. Hva kan statlig ansatte nå forvente med hensyn til hjemmekontor etter pandemien?
Det er ingen tvil om at bruken av hjemmekontor har blitt like vanlig som bruken av hovedkontoret siden mars 2020. Flere og flere bransjer kartlegger nå fordelene og ulempene ved hjemmekontorbruk, og mange velger å legge opp til mer fri bruk av hjemmekontor enn tidligere.

Loven gjelder - også på hjemmekontoret
Hjemmekontorbruken har faktisk blitt så utbredt at det nå har blitt foreslått endringer til forskriften om «arbeid som utføres i arbeidstakers hjem», også kjent som forskrift nummer 715 i arbeidsmiljøloven. Forskriften fastslår at arbeidsmiljøloven også gjelder på hjemmekontoret, men med noen presiseringer og en del unntak. Og tidligere var hjemmekontor nettopp mer et unntak enn en norm, spesielt i offentlig sektor.

Det kan Odd Jenvin-Steinsvåg bekrefte. Jenvin-Steinsvåg er leder av utviklingsavdelingen til Parat og har tidligere hatt fagansvar for statlig sektor.
- Vi har ikke konkrete tall på hvor utbredt bruken av hjemmekontor var før pandemien. Noen ganger ble hjemmekontor brukt som tilrettelegging for arbeidstakere som av helsemessige grunner ikke kunne møte på jobb. En ansatt som hadde brukket beinet, og som slet med å komme seg på jobb, kunne for en periode få jobbe fra hjemmekontor, forklarer Jenvin-Steinsvåg.Kontrollbehov kan ha ført til vegring mot hjemmekontor
Ifølge Jenvin-Steinsvåg kan nok behovet for å kontrollere de ansatte ha vært en viktig grunn til at hjemmekontor har vært lite brukt i offentlig sektor. Også arbeidsgivers behov for å sikre at de ansatte likebehandles, tror han kan ha medført mindre bruk av hjemmekontor.
- Arbeidsgivere og ledere har nok hatt et ønske om at folk møtes fysisk og er til stede, slik at de kan være sikre på at arbeid utføres. Samtidig er det all grunn til å tro at offentlig ansatte nå har langt større forventninger enn tidligere til at arbeidsgiver skal legge til rette for hjemmekontor, sier Jenvin-Steinsvåg.

Han mener holdningsendringen rundt bruken av hjemmekontor har vært sterk. - Hjemmekontor er nå noe alle arbeidsgivere må ta stilling til og vurdere, ikke bare avfeie som uhensiktsmessig, sier Jenvin-Steinsvåg.

Tror hjemmekontor blir en mer pe

Flere saker fra Parat Stat

Det ble nylig kjent at Oslo universitetssykehus har inngått avtale om levering av vektertjenester fra en aktør som mangler tariffavtale. Dette skaper reaksjoner.
Parat Stat 21.06.2022
Sommeren er allerede godt i gang, og for første gang på to år har det vært mulig å planlegge litt. Det kan være en etterlengtet ferietur for å se familie og venner, eller til sol og varme i sydligere strøk.
Parat Stat 21.06.2022
Arbeidsmarkedet er i ferd med å bli søkernes marked. Prisen for den som er kvalifisert til en jobb, stiger i takt med oppgangen etter gjenåpningen. Eika-økonom Jan Ludvig Andreassen ønsker en kraftig lønnsvekst velkommen, ikke minst på vegne av de lavtlønte.
Parat Stat 24.11.2021
Det er en stor ære å bli valgt til leder for Norges beste arbeidstakerorganisasjon, men jeg er også bevisst mitt ansvar når jeg nå trer inn i vervet. Jeg ser fram til et tett og nært samarbeid med nestleder, generalsekretær, hovedstyret, tillitsvalgte og ansatte.
Parat Stat 24.11.2021
1. januar skal koronatiltakene avvikles, men krisen er ikke over for 60 000 langtidsledige og 20 000 permitterte. - Den viktigste oppgaven nå er å sørge for at de kommer seg i jobb. Vi er samtidig fornøyde med at regjeringen foreslår en varig styrking av NAV på 175 millioner kroner, sier YS-leder Erik Kollerud.
Parat Stat 24.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt