AddToAny

SR16 kart over hele landet

Nibio feiret seg selv med et heldags lanseringsmøte om skogressurskartet SR16 som endelig dekker hele landet. Mange var interessert i om SR16 kan erstatte skogbruksplaner, men det er også mange andre bruksområder for de nye skogkartene.
Et 30-talls deltakere kom fra fjern og nær og representerte både statsforvalterne, Kartverket, takstselskaper og tømmeraktører

- kort og godt potensielle brukere av informasjonen det nye kartet tilfører.

REFERANSEÅRET BLIR 2022

De første kartregistreringene for SR16 startet i 2017, og de første ferdige kartene var over Trøndelag. Nå kan Nibio endelig tilby samme informasjon for hele landet. Eneste unntaket er et lite område i Pasvik ved russergrensa, der man har vegret seg litt for å fotografere med fly det siste året. Jobben som er gjort og data som er samlet siden 2017 er nå oppgradert slik at hele kartet nå får et felles referanseår

- nemlig 2022.

MÅ BRUKES SOM ET TIDSBILDE

SR16 er laget både i vektorversjon og rasterversjon og er basert på henholdsvis 8,5 millioner segmenter og 450 millioner piksler, kunne forskerne Marius Hauglin og Bjørn Borchsenius fortelle. Begge har vært mye involvert i prosjektet sammen med hovedsaklig seks andre kollegaer i Nibio som har utviklet og laget SR16. Men kontakten med både offentlig forvaltning og næringen har vært tett, for å sikre at produktet møter de praktiske behovene i hverdagen.

Kartene er modellert og forskerne er opptatt av å skildre kartet som et tidsbilde. De er tydelige på at det er knyttet en viss usikkerhet til de kartlagte egenskapene, et usikkerhetsanslag man har valgt å vise i kartet selv. Noen steder avviker kartet nesten ikke fra terrenget, mens andre steder er avviket dessverre større, helt opp til 25 %, kom det fram. Det er naturlig nok viktig å være oppmerk som på om akkurat ditt område er nær korrektbeskrevet eller har store avvik.

- Vil du bruke SR16 i en skogbrukstakst er det viktig å sjekke ut om SR16 i ditt område er nøyaktig nok eller har avvik som krever korreksjon, påpeker forsker ved Nibio, Johannes Breidenbach. Som korreksjon, blir det foreslått å bruke noen lokale prøveflater ved takst for å forbedre kontrollen. Flere var enige om dette.

Forskerne jobber imidlertid ufortrødent videre med å sikre et best mulig kartgrunnlag og ba generelt sett om tilbakemeldinger fra brukerne som innspill ti

Les mer

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Det finnes 3,3 millioner private skogeiere i Frankrike, som i snitt eier 18,5 daa hver. I tillegg er dette arealet gjerne fordelt på 5-6 teiger. Denne eiendomsstrukturen kombinert med et krevende terreng sørger for at både aktiviteten og lønnsomheten i privatskogbruket er laber.
Norsk Skogbruk 29.04.2024
Skogbruksplanen er et nyttig verktøy i skoglig planlegging - for skogeieren, offentlig forvaltning og for tømmerkjøperne. Med endret klima og nye krav til skogbruket blir trolig skogbruksplanen et enda viktigere verktøy. Skogbruksplanen bør derfor styrkes for å møte morgendagens behov for informasjon om skogressursene.
Norsk Skogbruk 29.04.2024
WOODFLEX STOKKEBORD
Norsk Skogbruk 29.04.2024
Gjennomsnittsprisen for alt virke som ble målt inn her i landet var 628 kroner per kubikkmeter i mars. Det er åtte kroner mer enn i februar og 105 kroner mer enn i mars i fjor.
Norsk Skogbruk 29.04.2024
Hvordan fungerer prisdannelsen på ved? Er det slik at utenlandske produsenters priser er mer dynamiske, mens de norske produksjonskostnadene bare går oppover? I hvor stor grad klarer norske produsenter å konkurrere med prisen på importved?
Norsk Skogbruk 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt