På Kjøndal gård i Larvik satser far og sønn Kjøndal stort på oppfôring av okser og kviger til slakt. I tillegg produserer de grovfôr til eget bruk og for salg. De rundt 1 100 dekarene med gras førte i fjor til at førsteslåtten ga 2 700 rundballer, mens hele sesongens avling totalt sett endte på rundt 5 700 baller.
- Slåtten tok fryktelig lang tid slik vi har holdt på, og rundballene tar mye tid i hverdagen også, når vi må kjøre og hente nye baller hver eneste dag, forteller Eivind.
Både Eivind og Jan er enige om at tidsbruken var en av de viktigste grunnene til å finne en annen løsning på fôret.
- Ikke bare er det tidkrevende, men når slåtten tar så lang tid, forringes kvaliteten på fôret hver dag slåttetidspunktet utsettes. Og med så store arealer går det mange dager før arbeidet kan avsluttes. Et eventuelt væromslag underveis forsterker denne negative utviklinga, forklarer Jan.
Han legger til at miljøaspektet med høyt plastforbruk, også pekte i retning av en annen løsning.
DANSKE MED GOD ERFARINGDerfor begynte far og sønn Kjøndal å lukte på alternative måter å oppbevare grovfôr på, og valget falt på plansiloer med god kapasitet til å ta unna alt vinterfôret. De hadde fra før av gode erfaringer med den danske entreprenøren Niels Willumsen, som bygget nytt fjøs og fôrhus til dem i 2018. Willumsen driver Kjargaard Byg AS, som blant annet startet opp med produksjon av såkalte verandastaller til gris i Norge i 2011, hvor grisen kunne gå ut og inn i fjøset som den selv ville.
I tillegg til å ha satt opp nye driftsbygninger hos Kjøndal, har Kjargaard Byg totalrenovert det gamle melkefjøset, som måtte saneres etter et ringormutbrudd i 2018. Nå foregår kjøttproduksjon på kviger i det renoverte fjøset, men oksene er plassert i det nye fjøsbygget.
- Vi er veldig fornøyde med det arbeidet som Kjargaard Byg har gjort hos oss, sier Jan, og forteller at Niels Willumsen selv driver gård i Danmark, hv