SKOG
07.10.2021
Soppkjennere har alle sin egen måte å omgå å svare på spørsmålet om hvilke sopper som er helt sikre. For det riktige - men kjipe svaret er selvsagt: Sikre sopper er de du kan. Så føyer vi alltid på: Lær deg kremler!
Tommys første møte med kremler var i naturfagundervisningen i 7. klasse på Løten skole. Læreren tok opp en rød sopp og smakte på den, tygde omtenksomt: Elevene begynte der og da å planlegge fridagen dagen etter. For det alle visste var at røde sopper var dødelig giftige og at dette var siste gang de så den læreren i live.
Slik lærte Tommy å kjenne igjen storkremle, en flott, stor og kjøttfull matsopp altfor få plukker.
Når du har lært deg kantarell, piggsopp, kanskje også steinsopp, og vet forskjellen på rørsopp og skivesopper, så er du klar for Soppkunnskap 2.0, og det er kremler. Du lærer raskt hvilke sopper som hører til kremleslekten, og når du først vet det, har du et rikt matfat å høste fra gjennom hele sesongen, både fordi det er mange av dem og fordi få andre plukker.
For en spiselig kremle er dette karaktertrekkene du skal se etter:
En stilk som brekker tvert av Soppkjøtt som lar seg knuse helt uten trevler Det skal ikke komme væske (melkesaft) ut av soppkjøttet i hatten - da er det en riske
Gå til medietSlik lærte Tommy å kjenne igjen storkremle, en flott, stor og kjøttfull matsopp altfor få plukker.
Når du har lært deg kantarell, piggsopp, kanskje også steinsopp, og vet forskjellen på rørsopp og skivesopper, så er du klar for Soppkunnskap 2.0, og det er kremler. Du lærer raskt hvilke sopper som hører til kremleslekten, og når du først vet det, har du et rikt matfat å høste fra gjennom hele sesongen, både fordi det er mange av dem og fordi få andre plukker.
For en spiselig kremle er dette karaktertrekkene du skal se etter:
En stilk som brekker tvert av Soppkjøtt som lar seg knuse helt uten trevler Det skal ikke komme væske (melkesaft) ut av soppkjøttet i hatten - da er det en riske