AddToAny

Soppkunnskap 2.0: Kremler

Soppkunnskap 2.0: Kremler
Soppkjennere har alle sin egen måte å omgå å svare på spørsmålet om hvilke sopper som er helt sikre. For det riktige - men kjipe svaret er selvsagt: Sikre sopper er de du kan. Så føyer vi alltid på: Lær deg kremler!
Tommys første møte med kremler var i naturfagundervisningen i 7. klasse på Løten skole. Læreren tok opp en rød sopp og smakte på den, tygde omtenksomt: Elevene begynte der og da å planlegge fridagen dagen etter. For det alle visste var at røde sopper var dødelig giftige og at dette var siste gang de så den læreren i live.
Slik lærte Tommy å kjenne igjen storkremle, en flott, stor og kjøttfull matsopp altfor få plukker.
Når du har lært deg kantarell, piggsopp, kanskje også steinsopp, og vet forskjellen på rørsopp og skivesopper, så er du klar for Soppkunnskap 2.0, og det er kremler. Du lærer raskt hvilke sopper som hører til kremleslekten, og når du først vet det, har du et rikt matfat å høste fra gjennom hele sesongen, både fordi det er mange av dem og fordi få andre plukker.

For en spiselig kremle er dette karaktertrekkene du skal se etter:
› En stilk som brekker tvert av › Soppkjøtt som lar seg knuse helt uten trevler › Det skal ikke komme væske (melkesaft) ut av soppkjøttet i hatten - da er det en riske
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

- Vi ser at generasjon Z er mye mer opptatt av bærekraft og det de etterlater seg, sier Lars Erik Svanholm, daglig leder i gravferdsselskapet Svanholm & Vigdal, i Trøndelag.
SKOG 12.03.2024
SKOG 12.03.2024
SKOG 12.03.2024
Den 15. juni 2022 veltet en stabel med treverk over to mannlige ansatte. 60-åringen døde og 35-åringen ble alvorlig skadet.
SKOG 12.03.2024
Når heggeblomstene drysset i plogfura, skulle potetene i jorda, og husk alltid å ha litt sterkt avkok av heggebark stående hvis kua di skulle få vondt i beina.
SKOG 12.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt