AddToAny

Snart trenger vi ik ke Dagros lenger

Framtidas matindustri trenger knapt ei eneste ku. Kjøttet kan vi dyrke i svære tanker. Melka lager vi gjennom programmerte mikroorganismer. Og framtida er nærmere enn du tror. Om de drøyeste spådommene slår til, vel å merke. Men det gjør de neppe ...
Det ser ikke akkurat ut som et glinsende stykke entrecôte av beste sort, det forsker Sissel Beate Rønning viser fram på laboratoriet til matforskningsinstituttet Nofima. Om noe, så ser den røde massen ut som litt kraftig blanda saft - plassert i en forvokst blender som går i slow motion.
Men potensialet er stort. Veldig stort.
Ikke for denne saftblandinga; den blir aldri noen kjøttbit. Det er heller ikke meninga, kan vi skyte inn. Her på Nofima skal det forskes, ikke produseres.
I den globale matindustrien, derimot, der er potensialet ikke til å fatte. Om en tror på de største framtidsoptimistene. Ifølge dem vil dyrka kjøtt utradere tradisjonelt kjøtt om få år. En matproduksjonsrevolusjon er nært forestående - og vil endre hele verdikjeder og mange av dens arbeidsplasser. Spår teknologioptimistene, altså. Spørsmålet er om det noe sannhet i det - eller om alt bare er et korthus som vil rase sammen før det er bygd.

10 ÅR MED RASK REVOLUSJON
Det spørsmålet skal forsker Rønning få svare på om litt. (Men en liten forsmak på svaret hennes kan være at de på Nofima så langt maks har produsert kjøtt på størrelse med en liten ert.) Før det skal NNN-arbeideren male videre på scenarioet som ble skissert i starten av artikkelen: Nemlig at vi ikke lenger vil trenge kua - eller grisen, kyllingen, fisken(!) - til kjøttproduksjon.
Framtidsvisjonen er hentet fra den amerikanske tenketanken RethinkX. Ifølge rapporten «Rethinking Food and Agriculture 20202030», som ble lansert i september 2019, skal det skje store ting i tiåret vi nå er inne i. Veldig store ting. Om rapportens visjoner stemmer, kan norske mat-kjemper som Nortura og Tine i praksis forsvinne. I alle fall slik de eksisterer i dagens form. Og bonden? Nei, hva skal vi med hen?
For i kjernen av matrevolusjonen: Dyrka kjøtt. Eller cellebasert landbruk. Slaktefritt kjøtt. Kultivert kjøtt. Labdyrka kjøtt. Syntetisk kjøtt, kanskje? Ja, det er altså ikke hundre prosent enighet om hva barnet skal hete. Navnet spiller dog ikke så stor rolle. Poenget er hva det innebærer. Nemlig at kjøtt (og mye annen mat) kan dyrkes fram i bioreaktorer. I dag dyrkes det i små beholdere. Men snart i store 10.000-liters ståltanker. Det kan naturligvis få store konsekvenser for hele verdikjeden MAT.
KUA MI, JEG TAKKER DEG -AV
Kua mi, jeg takker deg Deilig melk du gir til meg Hver en dag jeg til mitt brød, drikker melka di så søt
Barnesangen jeg sang før måltidene på barnehagen må kanskje skrives om. Nå blir det kua mi, jeg takker deg - av. De beitende, melkeproduserende kjøttklumpene trengs snart ikke lenger. Tenk hvor viktig dette dyret har vært for oss tobeinte. Fra vi avla det bort fra uroksen til dagens ku. Hvor mange milliarder mennesker som har livnært seg og overlevd på grunn av kjøttet og melka som kua har gitt oss gjennom årtusener.
Men nå er det ifølge RethinkX snart slutt. Kort oppsummert ser den amerikanske tenketanken for seg at skal følgende skje:
Innen 2030 mener de at antall kyr i USA - som er landet rapporten har konsentrert seg om - vil være halvert. Samme år så vil store deler av kjøttet og andre produkter fra dyr kunne erstattes av bedre produkter til en lavere pris. Noe gjennom dyrking av kjøtt, andre deler, som melk, vil bli produse
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

Aldri før har psykiske lidelser forårsaket mer sykefravær. Nå krever den mannsdominerte mølle- og fôrindustrien muligheten til psykolog-fri i tariavtalen.
NNN-arbeideren 18.04.2024
NNN-arbeideren 18.04.2024
Ett knippe av 25-årsjubilanter i NNN og 40-årsjubilanter i LO fra NNNs avdeling 27. NNN-arbeideren gratulerer!
NNN-arbeideren 18.04.2024
200 år etter at kolonitiden tok slutt, kjemper urfolk og småbrukere i Ecuador fortsatt en intens kamp for retten til jord og vann.
NNN-arbeideren 18.04.2024
Stortinget har vedtatt å endre pensjonssystemet. Her er det du må vite om den nye pensjonen.
NNN-arbeideren 18.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt