AddToAny

Smarte droner finner feil på solcelleanlegg

Smarte droner finner feil på solcelleanlegg
Det er tungvint å lete manuelt etter defekte solcellepaneler på tak, husfasader og i store solcelleparker. Droner kan gjøre jobben isteden.
Solcelleparkene over hele verden blir større og større, og det blir stadig vanligere at nye kontorbygg blir utstyrt med solcellepaneler på tak og fasader. Men solcellepaneler blir av og til skadet, slik at strømutbyttet og lønnsomheten blir redusert. Det er viktig å finne fram til de skadde panelene som bør byttes ut, men den jobben er ikke enkel.
- Tidligere har det vært vanlig å gå rundt i solcelleparkene med et håndholdt varmekamera for å finne de skadde solcellepanelene. Men disse parkene blir jo bare større og større, og dermed blir den jobben mer og mer uhåndterlig. Det er heller ikke enkelt å klatre rundt på hustak og fasader for å lete etter defekte solcellepaneler, forteller doktorgradsstipendiaten Victoria Lofstad-Lie ved Institutt for teknologisystemer (ITS) på Kjeller.

DEFEKT OMRÅDE BLIR VARMERE
Victoria Lofstad-Lie og tre andre stipendiater ved ITS - Mari Øgaard, Tor Atle Solend og Bjørn Lupton Aarseth - er derfor i gang med å utvikle en ny teknologi, basert på droner og maskinsyn, som skal gjøre den «grønne» solcelle-elektrisiteten enda grønnere. Istedenfor å basere seg på manuelle inspeksjoner, vil de fire forskerne sende opp en selvstyrende drone - eller en hel dronesverm hvis anlegget er stort nok - som er utstyrt med et varmefølsomt kamera og en bitteliten pc.
- Feil på solcellepaneler fører nemlig som regel til at det defekte området blir varmere, forteller Lofstad-Lie.
Forskerne bruker maskinsyn når de skal trene opp dronene til å finne de defekte og varmere solcellepanelene og til å manøvrere rundt på anleggene.
ET TANKEKORS
- Maskinsyn er en type bildebehandling hvor målet er at dronen skal "forstå" mest mulig av hva som er på bildene den tar. Jeg jobber blant annet med en programvare som kan gjøre at dronen automatisk finner rammen på
Gå til mediet

Flere saker fra Byggfakta

Deichman Bjørvika har blitt hedret med æresprisen Betongtavlen. Betongtavlen er en høythengende ærespris for miljømessig, estetisk og teknisk fremragende betongarbeid i norske byggverk.
Byggfakta 01.12.2020
Sigbjørn Knaldre (46) er ansatt som serviceleder for System og service, Bygg-automasjon og Espen Stenersen (57) er ansatt som prosjektleder VVS. Både Sigbjørn og Espen hadde tiltredelse 1. oktober.
Byggfakta 01.12.2020
Brother lanserer ny selvlaminerende tape for merking av ledninger og kabler. Brothers nye selvlaminerende tape er godt egnet for bruk i datasentre.
Byggfakta 01.12.2020
Hege Hatlemark er ansatt som ny daglig leder for Construction City Eiendom. Hun kommer fra Selvaag Eiendom hvor hun i dag er Innovasjons- og kommunikasjonsdirektør.
Byggfakta 01.12.2020
Bjørnar Valstad (53) er ansatt som ny daglig leder for WorldSkills Norway. Han tiltrer stillingen 1. desember 2020.
Byggfakta 01.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt