Dagligvarehandelen
10.03.2020
Poteter er mer lysfølsomme en man tidligere har trodd. Her er matforskerens beste tips for å unngå grønne poteter i butikk.
Dagligvarebutikker mottar mange kundeklager på grønne poteter, og problemet fører til mye matsvinn og tapt fortjeneste. Grønnfargen er ofte en indikator på at poteten har dannet giftstoffet solanin, som i store mengder kan gi alvorlig sykdom og i verste fall føre til lammelser eller dødsfall (se faktaboks).
For dårlig emballasje
Hanne Larsen er seniorforsker ved Nofima og har forsket mye på oppbevaring av poteter og andre grønnsaker. Hun var blant annet med på et nylig avsluttet forskningsprosjekt som avdekket at poteter er mer lysfølsomme en det man tidligere har trodd.
- Kunsten er å finne emballasje som er lystett nok. Vi har sett i forsøk at det skal skrekkelig lite lys til, og det ble vi overrasket over. Jeg var sikker på at den mest lystette emballasjen ville holde, men det gjorde den ikke. Det meste av emballasjen på markedet er ikke bra nok, konkluderer Hanne Larsen.
Nå arbeider hun og andre forskere videre for å
Gå til medietFor dårlig emballasje
Hanne Larsen er seniorforsker ved Nofima og har forsket mye på oppbevaring av poteter og andre grønnsaker. Hun var blant annet med på et nylig avsluttet forskningsprosjekt som avdekket at poteter er mer lysfølsomme en det man tidligere har trodd.
- Kunsten er å finne emballasje som er lystett nok. Vi har sett i forsøk at det skal skrekkelig lite lys til, og det ble vi overrasket over. Jeg var sikker på at den mest lystette emballasjen ville holde, men det gjorde den ikke. Det meste av emballasjen på markedet er ikke bra nok, konkluderer Hanne Larsen.
Nå arbeider hun og andre forskere videre for å