AddToAny

Slik kan du lage kompostjord selv

Slik kan du lage kompostjord selv
Linda Jolly har drevet med økologisk hagebruk i 50 år. Hun viser hvordan du kan lage din egen jord av rester fra hagen og matavfallet.
Alt rasket fra hagen stues gjerne bort i en haug, eller kjøres til en gjennvinningsstasjon.

Men løv, gressklipp, planterester og matavfall kan bli til god kompostjord for hagen. Slik resirkuleres næringstoffene, og du trenger ikke kjøpe like mye ny jord og gjødsel.

Læringshagen

En av dem som sverger til kompost, er Linda Jolly. Hun universitetslektor ved Seksjon for læring og lærerutdanning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og holder kurs i grønnsaksdyrking og kompostering.

Jolly bor på en fredet eiendom ved Bygdøy kongsgård og er godt i gang med å bearbeide hagen. Her tar hun også imot folk som vil lære om økologisk dyrking.

- Jeg har kalt hagen for en læringshage. Folk kan komme hit å arbeide. De kan ta med seg det som er av grønnsaker, så lærer de mens de arbeider, sier hun.

Huset ligger ved en grønn eng, syrinen blomstrer og solen skinner. Det spirer allerede godt i sengene med jord.

Men det er komposten vi skal se nærmere på.

(Foto: Elise Kjørstad)

Løvhaugen blir jord til småplanter

- Den beste oppalsjorden for småplanter, spesielt når man ikke skal bruke torv, det er løvkompost, sier Linda Jolly.

- Det er kanskje den aller letteste komposten å lage.

Skjermet til nede ved enga, er en lav, rund mur fylt opp med løv.

- Her er min, det ser bare ut som en haug med løv. Det må løftes på i løpet av sommeren, og det må holdes fuktig. Ingenting skjer når det er for tørt.

Hvis det blir for tørt setter Jolly på en spreder. Vannkanne kan også brukes.

Jolly tar en greip og vender på laget. Slik blir det luft i haugen og det som har ligget utenpå dyttes inn.

- Du ser her inne at dette holder på å bli jord.

(Foto: Elise Kjørstad)

Om høsten «sålder», eller siler hun løvkomposten slik at de grove delene kan legges tilbake. Silen lages av metallnetting og en treramme. Det som har blitt til jord blander hun med ferdig løvkompost fra året før i en dunk. Så settes det i kjelleren. Da blir det er klart til å så frø i når sesong begynner.

Til småplantene vil du nemlig ha lett og næringsfattig jord, sier lektoren.

- Løv er er næringsfattig fordi trærne tar tilbake næring før løvet faller, men det er veldig fiberrikt. Småplantene har en matpakke med seg i frøet, de trenger ikke så mye næring. Får de for mye kan de angrepet av sopp.

Grønt og brunt

- Oi, her er det russerkål, det er fiende nummer én mange steder i Oslo, sier Jolly, og trekker opp inntrengeren som har dukket opp ved siden av komposten.

Russerkålen skal hun destruere, ellers går det meste annet i komposten litt lenger opp.

Her har Jolly og de som er med i hagearbeidet samlet en seng av grønne plantedeler. Skvallerkål har breiet seg ut i bakken ned fra huset. Den er slått m

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt