AddToAny

Slik kan cellebiologien sørge for nok mat i verden

Bakgrunn
De siste beregningene utført av FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) viser at etterspørselen etter kjøtt og animalsk protein vil øke dramatisk frem mot 2050. Dessverre bidrar kjøttproduksjonen vesentlig til klimagassutslipp, avskoging og overforbruk av land- og vannressurser. En helt ny og mulig løsning på problemet er å dyrke levende muskelceller fra storfe ved bruk av bioreaktorer, uavhengig av dyreproduksjon. I 2013 kunne man for første gang smake en ekte burger, dyrket i laboratoriet til professor Mark Post ved Universitetet i Maastricht. Denne burgeren, som riktignok kostet over 2 millioner norske kroner å produsere, beviser at det går an å dyrke kjøtt i laboratoriet. Teknologien er enkel (se illustrasjon av prosessen i figur 1). Først hentes det ut levende muskelceller fra ei ku. Dette er muskelstamceller som vanligvis er inaktive i en muskel, men som kan vekkes til live i et laboratorium. For å få mange nok celler, må disse dyrkes videre i en bioreaktor. Dette er store tanker, på tilsvarende måte som ølbrygging og fermentering, hvor cellene får tilført flytende næring. Når det blir mange nok muskelceller smelter disse sammen, og vi får produsert protein. Denne proteinslushen kan enten blandes direkte inn i matprodukter, slik som pølser, og på denne måten redusere mengden kjøtt som vanligvis finnes i disse produktene. Alternativt kan vi lage et komplett kjøttstykke.
Muskelceller er adherente - de trenger å vokse på en overflate. For å få høyest mulige overflateareal pr volum kan vi dyrke cellene på kuler, såkalte microcarriers. Dette er ofte små, runde kuler som kan være lagd av polystyrener, og som flyter rundt i bioreaktorene. Det er viktig å velge riktig type kule, siden struktur, coating og størrelse påvirker hvor godt cellene fester seg, hvor godt de vokser og ikke minst hvor lett det er å få løsnet cellene i ettertid. Kommersielle kuler er som regel ikke spisbare, og cellene må derfor løsnes fra ku
Gå til mediet

Flere saker fra NBS-nytt

Forord
NBS-nytt 14.02.2021
Det første NBS kontaktmøtet fant sted i 1964, og ideen var hvert år å samle det biokjemiske miljøet i Norge i en atmosfære som ikke bare inkluderte det faglige, men også det sosiale!
NBS-nytt 14.02.2021
Abstract:
NBS-nytt 14.02.2021
Det norske bioteknologiselskapet Vaccibody går så det griner. Hva driver de med?
NBS-nytt 14.02.2021
Som eldre lesere av NBS-nytt vil vite, har en av Biorabiatens viktigste samfunnsoppgaver i en årrekke vært å fungere som et korrektiv til Norges forskningsråd.
NBS-nytt 14.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt