Bondebladet
30.10.2025
Stor befolkningsvekst og stadig flere utfordringer rundt matproduksjon. Hos Nofima på Ås ser de på alternative måter å mette befolkningen på.
Det antas at det kommer til å være 9,7 milliarder mennesker på kloden vår når kalenderen viser 2050. I 2024 anslo FN at nesten en av tre i verden ikke hadde tilgang på sikker, næringsrik eller nok mat. Når befolkningen øker og utfordringene rundt matsikkerhet står i kø, sier det seg selv at man må tenke nytt på en del områder hvis målet er å utrydde sult.
I laboratoriene hos Nofima på Ås jobbes det med flere teknologier innen cellebasert landbruk, blant annet presisjonsfermentering og dyrket kjøtt. Dette kan bli en av fremtidens løsninger.
- Fermentering er noe vi har holdt på med i 10 000 år, så det er en tradisjonell metode for å øke holdbarheten på mat. Presisjonsfermentering er en ny metode der vi lager dyreproteiner uten å benytte dyr, forteller Laura Garcia-Calvo som er utdannet veterinær og jobber som forsker innen mikrobiologi hos Nofima.
Genredigering
Fra før har Nofima flere tiår med ekspertise innen tradisjonell fermentering, og stort fokus på verdiskapning av industriens biprodukter. I denne metoden tar man utgangspunkt i gjær, sopp eller bakterier.
- I presisjonsfermentering blir mikroorganismene genredigert ved bruk av for eksempel CRISPR. Man inkorporerer et gen, det vil si at de får naturens opps
Gå til medietI laboratoriene hos Nofima på Ås jobbes det med flere teknologier innen cellebasert landbruk, blant annet presisjonsfermentering og dyrket kjøtt. Dette kan bli en av fremtidens løsninger.
- Fermentering er noe vi har holdt på med i 10 000 år, så det er en tradisjonell metode for å øke holdbarheten på mat. Presisjonsfermentering er en ny metode der vi lager dyreproteiner uten å benytte dyr, forteller Laura Garcia-Calvo som er utdannet veterinær og jobber som forsker innen mikrobiologi hos Nofima.
Genredigering
Fra før har Nofima flere tiår med ekspertise innen tradisjonell fermentering, og stort fokus på verdiskapning av industriens biprodukter. I denne metoden tar man utgangspunkt i gjær, sopp eller bakterier.
- I presisjonsfermentering blir mikroorganismene genredigert ved bruk av for eksempel CRISPR. Man inkorporerer et gen, det vil si at de får naturens opps


































































































