Fjell og Vidde
30.08.2020
- I soppsesongen kjenner jeg en så sterk dragning at jeg bare må ut og leite etter gullet i skogen, sier stjernekokk og soppsanker Trond Moi.
Rett oppi lia fant jeg 40 kilo steinsopp for en stund siden. Jeg pleier å finne mye sopp her, forteller Trond Moi og peker oppover i skogen.
Det er fredag tidlig i oktober. Vi passerer Vennesla og kjører mellom furukledte åser og koller, skog og hei på Sørlandet, og vi bruker Moi-metoden. Det er å kjøre litt rundt og spane etter gode soppsteder.
- Du ser på terrenget om det er en soppskog eller ikke. Skogbunnen er dekket av mose, og det er ikke altfor åpent. Det er forskjellig type sopp i forskjellig type skog. For eksempel trives matrisker godt i furuskog og granskog. I bjørkeskogen finner du skrubb og kantarell. Traktkantarellen finnes nesten overalt.
- Akkurat her har jeg aldri vært før, sier han og parkerer den turkise el-bilen i veikanten.
Derfor er det ekstra gøy å utforske området. Det gir en spennende oppdagerfølelse.
Soppmesteren smiler under sixpencen. Han har sekken på ryggen, holder kurv og papirpose med ved i den ene hånda, og en stav i den andre.
HEKTA PÅ SOPP
I oppveksten i Kristiansand plukka man ikke sopp. Det var under kokkelæretida i Oslo, på tur i skogene på Østlandet, soppeventyret begynte.
- En av lærerne plukka mye sopp. Han lærte meg opp. Jeg ble smitta. Og hekta. Sopp smaker helt fantastisk godt. Jeg liker å gå i skogen hvor det er stille og rolig, og plutselig finner jeg fin, digg sopp. Man får et kick. Det er et instinkt, sikkert noe av det samme som på jakt.
Så interessert i sopp er Trond Moi at han har skrevet flere soppkokebøker. «Sopp! Sopp!», «Sopp» og «Sopptur - en soppkokebok». Vakre bøker med fotografier av Knut Bry, og tips til soppturen
Gå til medietDet er fredag tidlig i oktober. Vi passerer Vennesla og kjører mellom furukledte åser og koller, skog og hei på Sørlandet, og vi bruker Moi-metoden. Det er å kjøre litt rundt og spane etter gode soppsteder.
- Du ser på terrenget om det er en soppskog eller ikke. Skogbunnen er dekket av mose, og det er ikke altfor åpent. Det er forskjellig type sopp i forskjellig type skog. For eksempel trives matrisker godt i furuskog og granskog. I bjørkeskogen finner du skrubb og kantarell. Traktkantarellen finnes nesten overalt.
- Akkurat her har jeg aldri vært før, sier han og parkerer den turkise el-bilen i veikanten.
Derfor er det ekstra gøy å utforske området. Det gir en spennende oppdagerfølelse.
Soppmesteren smiler under sixpencen. Han har sekken på ryggen, holder kurv og papirpose med ved i den ene hånda, og en stav i den andre.
HEKTA PÅ SOPP
I oppveksten i Kristiansand plukka man ikke sopp. Det var under kokkelæretida i Oslo, på tur i skogene på Østlandet, soppeventyret begynte.
- En av lærerne plukka mye sopp. Han lærte meg opp. Jeg ble smitta. Og hekta. Sopp smaker helt fantastisk godt. Jeg liker å gå i skogen hvor det er stille og rolig, og plutselig finner jeg fin, digg sopp. Man får et kick. Det er et instinkt, sikkert noe av det samme som på jakt.
Så interessert i sopp er Trond Moi at han har skrevet flere soppkokebøker. «Sopp! Sopp!», «Sopp» og «Sopptur - en soppkokebok». Vakre bøker med fotografier av Knut Bry, og tips til soppturen