AddToAny

Skogens gull

Skogens gull
- I soppsesongen kjenner jeg en så sterk dragning at jeg bare må ut og leite etter gullet i skogen, sier stjernekokk og soppsanker Trond Moi.
Rett oppi lia fant jeg 40 kilo steinsopp for en stund siden. Jeg pleier å finne mye sopp her, forteller Trond Moi og peker oppover i skogen.
Det er fredag tidlig i oktober. Vi passerer Vennesla og kjører mellom furukledte åser og koller, skog og hei på Sørlandet, og vi bruker Moi-metoden. Det er å kjøre litt rundt og spane etter gode soppsteder.
- Du ser på terrenget om det er en soppskog eller ikke. Skogbunnen er dekket av mose, og det er ikke altfor åpent. Det er forskjellig type sopp i forskjellig type skog. For eksempel trives matrisker godt i furuskog og granskog. I bjørkeskogen finner du skrubb og kantarell. Traktkantarellen finnes nesten overalt.
- Akkurat her har jeg aldri vært før, sier han og parkerer den turkise el-bilen i veikanten.
Derfor er det ekstra gøy å utforske området. Det gir en spennende oppdagerfølelse.
Soppmesteren smiler under sixpencen. Han har sekken på ryggen, holder kurv og papirpose med ved i den ene hånda, og en stav i den andre.

HEKTA PÅ SOPP
I oppveksten i Kristiansand plukka man ikke sopp. Det var under kokkelæretida i Oslo, på tur i skogene på Østlandet, soppeventyret begynte.
- En av lærerne plukka mye sopp. Han lærte meg opp. Jeg ble smitta. Og hekta. Sopp smaker helt fantastisk godt. Jeg liker å gå i skogen hvor det er stille og rolig, og plutselig finner jeg fin, digg sopp. Man får et kick. Det er et instinkt, sikkert noe av det samme som på jakt.
Så interessert i sopp er Trond Moi at han har skrevet flere soppkokebøker. «Sopp! Sopp!», «Sopp» og «Sopptur - en soppkokebok». Vakre bøker med fotografier av Knut Bry, og tips til soppturen
Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

På Sunnmøre, rett sør for Ålesund, deler den 35 kilometer lange Hjørundfjorden Sunnmørsalpane i to, med Kolåshalvøya mot vest og Rånahalvøya mot øst.
Fjell og Vidde 25.01.2021
Fjell og Vidde 25.01.2021
For å kunne fly trenger du døve ører for alle som sier at det ikke går an, en god porsjon mot og masse puddersnø! Og en del trening, selvsagt. ALT ER MULIG
Fjell og Vidde 25.01.2021
Med lite snø er vinteren blitt kjedelig for mange, men islagte vann og skøyter under føttene gir glede av bibelske dimensjoner. For hvem drømmer vel ikke om å gå på vannet?
Fjell og Vidde 25.01.2021
MIDDELS Prestøyhytta ligger rett innenfor grensa til Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Flott beliggenhet med utsikt over Stråsjøen Prestøyan naturreservat.
Fjell og Vidde 25.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt