journalist
På et laboratorium ved Trondheimsfjorden koker prosesskjemiker Ana Carvajal høns. Det lukter hønsesuppe, men hun lager olje og proteintilskudd til mennesker eller dyr.
SINTEF-forskeren prøver å redde flere millioner høns fra å ende sine liv som søppel.
5000 tonn blir kastet
Over 5 000 tonn høns blir kastet hvert år. Selv barn forstår at dette skurrer.
- Disse hønsene utgjør enorme mengder verdifulle næringsstoffer som per i dag blir sløst bort, sier forskningsleder Carvajal, som jobber på SINTEF Fiskeri og havbruk.
Hun skal sammen med forskerne sine finne måter å utnytte disse ressursene på. Carvajal er forsker i bioøkonomi, faget som skal finne måter å utnytte fornybare, biologiske ressurser til mat, drivstoff eller brennstoff på en bærekraftig måte.
Forsker Eva Norten Høberg ved NIBIO bekrefter at dette er viktig. Ifølge FN må vi øke matproduksjonen med 70 prosent for å få nok mat de neste 35 årene.
- Da må vi utnytte maten vi produserer bedre sier Høberg i denne saken fra NIBIO.
Verper bare i ett år
Fra de er fem måneder gamle legger verpehøns i snitt nesten seks egg i uken. Etter ett år avtar verpingen. Som takk for trofaste leveranser som eggprodusent, gasses de halvannet år gamle fuglene da i hjel. Flesteparten blir destruert.
- Litt av råstoffet blir riktignok brukt s


































































































