AddToAny

Sjenert, sterk, samlende og spesiell

Diabetesforbundets nye leder er litt sjenert, men samtidig sterk. Hun har ambisjoner om å være en samlende leder. Og som MODY-mamma til tre i en slekt det er forsket på, er Cecilie Roksvåg ganske så spesiell.
Se for deg en stue i et bolighus i Kristiansund, vinteren 2002. Cecilie Roksvåg er på denne tiden 29 år gammel og mor til tre døtre. Den yngste, Malin, er rykende fersk i livet, født i romjulen. Hun har ikke engang begynt å ta til seg fast føde, men Cecilie har allerede sine mistanker. Hun har bedt om at Malin blir testet, sammen med storesøster Madelen.
Telefonen ringer. Lege og diabetesforsker Jørn Sagen ved Haukeland i Bergen er på tråden med resultatet.
- Du må sette deg ned, sier han. - Jeg vet at Malin har diabetes, svarer Cecilie.
- De har det begge, svarer legen. Dagen etter måler Cecilie 18,6 i blodsukker hos Madelen. Dermed kan hun konstatere at livet er blitt sånn: Mor, eldstedatter Benedicte på sju, Madelen på to og spedbarnet Malin på fire måneder har alle arvet den sjeldne diabetestypen MODY 3.

«BLODBAD» GA FORSKNINGSRESULTATER
Cecilie Roksvåg visste alltid at det var en 50/50 sjanse for at hun ville gi MODY 3 videre til barnet sitt. Slik var det for de medlemmene i slekten hennes som selv hadde den arvelige, sjeldne sykdommen.
- Vi pleide å kalle det «blodbadene», når legene og forskerne kom reisende fra store sykehus og tok masse blodprøver av oss, og glukosebelastningstester. Det var veldig mange prøver, med hele slekta innkalt.
I Cecilies gamle slektsbøker står det historier om forfedre som hele tiden satt ved bekken og drakk fordi de var så tørste. De døde ved bekken, ble det sagt.
- Flere av dem ble også blinde. Men en del av dem var fiskere. De levde veldig aktive
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetes

I Diabetikeren 2-72 vies livets heteste eliksir, kaffe, litt velfortjent plass. Men ikke uten nåde.
Diabetes 05.04.2022
Diabetesforbundet har inngått avtale med Skykontoret AS som leverandør av nytt medlemssystem.
Diabetes 05.04.2022
17. februar var Diabetesforbundet invitert til Stortinget for å møte helsepolitikere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
Diabetes 05.04.2022
I påsken koser vi oss med god mat og god drikke. Her er åtte forslag som passer til påskematen, og som inneholder lite sukker.
Diabetes 05.04.2022
690 kilometer med snø og is. Strålende sol. Åtte timer på ski hver dag, med en pulk på 90 kilo. Og et blodsukker som var helt perfekt. Arne-Henrik Sandnes opplevde drømmeturen da han krysset Grønland fra kyst til kyst.
Diabetes 05.04.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt