AddToAny

Setter trakassering på agendaen

Hele én av fem har opplevd seksuell trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb. Det viser Trakasseringsbarometeret, en stor undersøkelse gjennomført av Kantar, i samarbeid med Parat og andre aktører i arbeidslivet. Men hvem har egentlig ansvar for å forhindre at arbeidstakere blir utsatt for noe som potensielt kan skyve dem ut av arbeidslivet?
SEKSUELL TRAKASSERING TrakasseringsbarometeretUnder Arendalsuka i august satte Parat seksuell trakassering på agendaen ved å invitere til debatt om temaet. For første gang møttes arbeidsgiverog arbeidstakerorganisasjonene for å diskutere funnene fra Trakasseringsbarometeret.
Trakasseringsbarometerets hovedfunn viser nemlig at hele én av fem har blitt utsatt for seksuell trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet. Av disse er 27 prosent kvinner og 16 prosent menn. 37 prosent tilhører minoritetsgrupper.
- Én sak om seksuell trakassering på arbeidsplassen er én sak for mye, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen til hovedfunnene i barometeret.
Olsen sier at funnene samsvarer med sakene som Parat jobber med.
- Vi er en breddeorganisasjon som organiserer arbeidstakere i alle sektorer og på tvers av arbeidslivet. De aller fleste sakene vi får inn om seksuell trakassering, gjelder likevel reiseliv, restaurant og varehandel - noe som samsvarer med funnene i Trakasseringsbarometeret. Saker om seksuell trakassering er tunge og vanskelige saker å håndtere på alle plan, og for alle parter som er involvert, sier Olsen.
57 prosent varsler ikke
Barometerets resultater viser at hele 57 prosent av dem som har blitt utsatt for uønsket seksuell trakassering og oppmerksomhet, ikke har informert noen om det de har opplevd - hverken arbeidsgiver eller tillitsvalgt.
- Våre medlemmer forteller oss at det fremdeles, og dessverre, er skambelagt å si ifra om hva man har blitt utsatt for. Her er det uhyre viktig å jobbe med kultur og ufarliggjøre det å s

Flere saker fra Parat Stat

Vi burde vært ferdig snakket om saken, men fremdeles er det dessverre nødvendig å rette oppmerksomheten mot uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering i arbeidslivet.
Parat Stat 22.11.2023
I 2024 er det igjen klart for landsmøte i Parat, denne gang i arktiske omgivelser. Hovedstyret har bestemt at neste års landsmøte går av stabelen i Tromsø 13. og 14. november.
Parat Stat 22.11.2023
Dette året har vi skrevet historie i Parat: Vi har avholdt vår første klimakonferanse.
Parat Stat 22.11.2023
Sekstimersdager og firedagersuke høres ut som fristende konsepter for de fleste arbeidstakere. Forskning viser at nye arbeidstidsordninger fører til bedre helse og økt trivsel og produktivitet. Men hva er prisen å betale for økt fleksibilitet og mer fritid?
Parat Stat 22.11.2023
Språk er ofte nøkkelen til å lykkes i arbeidslivet når man kommer til et nytt land. Sammen med organisasjonen Caritas bidrar Parat i et prosjekt for norskopplæring for arbeidsinnvandrere. Målet med prosjektet er å jobbe mot utenforskap, og for et mer inkluderende arbeidsliv. Vi har sett at det er tynt med norskkunnskaper blant medlemmer i hotell- og restaurant. Dette vil vi gjøre noe med.
Parat Stat 22.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt