AddToAny

Ser etter lønnsomme, klimavennlige prosjekter

Ser etter lønnsomme, klimavennlige prosjekter
Jens Ulltveit-Moe har tjent seg rik på tankfart og annen oljerelatert virksomhet. Men han fikk en «klimavekkelse» i 2004 og kvittet seg etter hvert med sine fossilbaserte investeringer, til fordel for fornybare aktiviteter. Han er stadig interessert i trebasert virksomhet i Norge, men har hittil ikke kommet i posisjon.
Jens Ulltveit-Moe gir seg slett ikke ut for å være noen skogbruker, han er utdannet siviløkonom fra Bergen og har mastergrad i internasjonal politikk fra USA. Men helt uten skoglig bakgrunn er han ikke. - Jeg har arvet 1200 daa skog som hører til gården Ulltveit i Gjerstad. Når jeg nå hogger det jeg var med min far og plantet, innbringer eiendommen rundt 30 000 kroner i året. Da jeg var gutt ga den omtrent samme bidrag som min mors lærerlønn. Det setter utviklingen i perspektiv, sier han.
Men Ulltveit-Moe trenger disse pengene enda mindre enn de fleste andre små skogeiere. Etter endt utdannelse var han konsulent for McKinsey i London og New York, før han viet seg til shipping, først som direktør for Asterix Shipping i London. I 1980 ble han hyret inn for å redde det kriserammede rederiet Knut Knutsen O.A.S. i Haugesund, som måtte gjennom omfattende restrukturering. Og i 1984 etablerte han investeringsselskapet Ulltveit-Moe-gruppen, som siden ble omdøpt til Umoe AS. Dette selskapet er i dag engasjert i mange ulike bransjer. Rederiet Knutsen O.A.S. er solgt, men Ulltveit-Moe eier fortsatt noen gasskip. Ellers finnes datterselskaper innenfor vind- og solenergi, bioenergi, restaurantdrift og batteriproduksjon. Men altså ikke noen olje- og gassvirksomhet. Umoe holder til på den staslige Fornebu hovedgård, der Jens Ulltveit-Moe tar imot i et møterom med god sjøutsikt. - Jeg leste FNs tredje klimarapport i 2003 og ble skremt av konsekvensene, (den konkluderte med at temperaturen kan stige med mellom 1,4 og 5,8 grader innen 2100, red. anm.) samtidig som jeg ble imponert over grundigheten og den faglige tyngden. Jeg ville ta konsekvensen av dette budskapet og solgte meg etter hvert ut av olje og gass, jeg ville heller engasjere meg i fornybar energi som sol, vind og bio. Jeg fant ut at vind krevde altfor store penger, på solenergi var det akkurat da en boom som gjorde det veldig dyrt å gå inn, så valget falt i første omgang på bioenergi. Jeg så først østover og vurderte å engasjere meg i Russland, men fant det vanskelig, både på grunn av korrupsjon og fordi bioenergi her ville konkurrere med matproduksjon. Men jeg vurderte også hva som ga størst klimaeffekt, og landet altså på sukkerrør i Brasil. Her er det mulig å produsere 8 tonn biomasse på målet hvert år, og den gangen, i 20
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Det finnes 3,3 millioner private skogeiere i Frankrike, som i snitt eier 18,5 daa hver. I tillegg er dette arealet gjerne fordelt på 5-6 teiger. Denne eiendomsstrukturen kombinert med et krevende terreng sørger for at både aktiviteten og lønnsomheten i privatskogbruket er laber.
Norsk Skogbruk 29.04.2024
Skogbruksplanen er et nyttig verktøy i skoglig planlegging - for skogeieren, offentlig forvaltning og for tømmerkjøperne. Med endret klima og nye krav til skogbruket blir trolig skogbruksplanen et enda viktigere verktøy. Skogbruksplanen bør derfor styrkes for å møte morgendagens behov for informasjon om skogressursene.
Norsk Skogbruk 29.04.2024
WOODFLEX STOKKEBORD
Norsk Skogbruk 29.04.2024
Gjennomsnittsprisen for alt virke som ble målt inn her i landet var 628 kroner per kubikkmeter i mars. Det er åtte kroner mer enn i februar og 105 kroner mer enn i mars i fjor.
Norsk Skogbruk 29.04.2024
Hvordan fungerer prisdannelsen på ved? Er det slik at utenlandske produsenters priser er mer dynamiske, mens de norske produksjonskostnadene bare går oppover? I hvor stor grad klarer norske produsenter å konkurrere med prisen på importved?
Norsk Skogbruk 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt