AddToAny

Seniorenes kompetanse og muligheter

Seniorenes kompetanse og muligheter
16 seniorer i fem bedrifter meldte seg som deltakere i pilot-prosjektet Seniorressurser kompetanse og muligheter, en prosess for optimal utnyttelse av seniorressurser. Seniorrådgiver i AS#, Sissel Brune Henriksen.
(Foto Tora Herud)

- Vi har utviklet et program for senkarriere og seniorer, og det eneste deltakerne i prosjektet hadde felles ved oppstart var at de er over 55 år, sier seniorrådgiver Sissel Brune Henriksen i AS3 Transition. Prosjektet er et samarbeid mellom Senter for seniorpolitikk og AS3. Deltakerne hadde ulik yrkesbakgrunn og kom fra NRK, Cappelen Damm/Tanum, Oslo Børs/Verdipapirsentralen, HM og HiOA. Kunne gjøre aktive valg - Felles for noen av deltakerne er at de jobber i virksomheter med lav turn-over og lav mobilitet. De har jobber de trives med og ønsker å jobbe lenge i. HR-avdelingene er opptatt av å ha en god seniorpolitikk, så når medarbeidere både har rett til og ønsker å fortsette lenge i jobben, er det viktig at det er et aktivt valg. I prosjektet har vi blant annet jobbet med bevisstgjøring rundt det å fortsette, sier hun. Hovedpunkter i programmet:

Bevisstgjøring av faglig og personlig kompetanse. Hva kan jeg og hvem er jeg?

Avklaring av de mulighetene som finnes for en seniorkarriere. Grunnlag for å sette mål og utarbeide handlingsplan Hva vil jeg og hva gjør jeg?

Perspektivsamtale mellom kursdeltaker og leder Hva planlegger vi?

Reflektere over valg - For oss var dette veldig spennende. Vi var spent på hvordan de ville jobbe sammen i workshops og hva som ville komme fram i én til én-samtaler. I AS3 har vi i mange år tilbudt et program til bedrifter som heter Jobben i nytt perspektiv. Det blir typisk brukt der en medarbeider skal fungere i en ny rolle eller ønsker en bevisstgjøring rundt seg selv i den jobben han/hun har. I dette programmet for seniorer har vi bygget på det faglige i Jobben i et nytt perspektiv men har krydret det med fellessamlinger i workshops med andre bevisstgjørende øvelser. Hun tror deltakerne i prosjektet syntes dette var utrolig spennende. - De måtte reflektere over mange av de valgene de har gjort i livet. Målet er at de skal komme tilbake og være gode bidragsytere. Kanskje trenger de litt påfyll, og kanskje har de noen nye tanker om hva de ønsker den siste delen av arbeidskarrieren skal inneholde. For å delta i prosjektet skulle det ikke være slik at noen ble sendt fordi bedriften ønsket å bli kvitt dem. Det var ingen skjult agenda. Deltakerne fikk kun en henvendelse via HR-avdelingen i bedriften de jobbet i, med spørsmål om de hadde lyst til å delta på noe de egentlig ikke visste helt hva var. - Første samling gikk med til kartlegging av kompetanse. Andre samling snakket vi om muligheter, om motivasjon, grunnleggende verdier og suksesskriterier, om å sette seg mål og om markedsverdi. Hva slags kompetanse blir borte den dagen en medarbeider slutter, og hvordan kan denne kompetansen sikres? I alt var det tre samlinger og sju hjemmeoppgaver, sier hun. Rom for refleksjoner AS3 jobber mye med outplacement, det vil si å hjelpe ansatte som må slutte i en bedrift, for eksempel på grunn av nedbemanning, å finne nye jobber. - Da er vi veldig opptatt av handling, og av arbeidet med å finne ny jobb. I dette prosjektet er det mye større rom for refleksjoner. Å tvinge seg selv til å skrive ned refleksjonene, er noe annet enn bare å tenke, sier hun. AS3 inviterte også Røde Kors og Frivillighet Norge til prosjektet, med tanke på hvordan frivillig arbeid også kan bidra til å føle seg nyttig også utover det å jobbe. Det å ha noen tanker om hva du skal gjøre dersom du velger å fratre stillingen din, er også en viktig del av denne planleggingen, sier Sissel Brune Henriksen. Prosjektet ble avsluttet i juni, men en samtale mellom hver enkelt deltaker og lederne deres er også planlagt.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt