AddToAny

- Sender et tydelig signal

Norge var det første Nato-landet som besluttet å sende observatører til FNs konferanse om atomvåpenforbudet i Wien i januar. - Det er et forsiktig, men viktig skritt i riktig retning, sier seniorrådgiver mine- og våpenpolitikk Grethe Østern i Norsk Folkehjelp.
Atomvåpenstatene i Nato har reagert negativt på at Norge velger å sende observatører til FN-konferansen om atmomvåpenforbudet, som finner sted i Wien i januar 2022.
- Det er ikke overraskende. Vi vet at de frykter hva slags innvirkning traktaten kan ha på deres planer om å fortsatt satse på atomvåpen, sier Østern.
I dag har ni land til sammen nesten 14 000 atomvåpen. Over 90 prosent av disse tilhører USA og Russland. Storbritannia, Frankrike, Kina, Israel, India, Pakistan og Nord-Korea er de øvrige atommaktene.
- NATO har unisont sagt nei til traktaten, derfor var det problematisk for dem at Norge var det første landet som besluttet å sende observatører til Wien. Det laget et bittelite brudd i rekkene, og ble derfor godt lagt merke til internasjonalt, sier hun.

INN I PROSESSENE. FN-traktaten er et direkte resultat av det såkalte humanitære initiativet, som startet med en konferanse i Oslo i 2013 under den rødgrønne regjeringen. De ni atomvåpenstatene boikottet forhandlingene da forbudet ble vedtatt. Det samme gjorde 32 såkalte paraplystater - land som baserer seg på beskyttelse med atomvåpen. Norge er et av disse. Regjeringen Solberg har konsekvent fulgt Natos linje når det gjelder forbudstraktaten. I Hurdalsplattformen, som er regjeringsplattformen for Jonas Gahr Støres regjering, står det blant annet: ««Regjeringen vil at Norge deltar som observatør på statspartsmøtene til traktaten om forbud mot kjernevåpen.�
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

I mars signerte Norsk Folkehjelp en avtale med UDI om drift av akuttmottak ved Gardermoen for å ta imot flyktninger fra Ukraina. For noen er dette den første trygge «havna» etter å ha flyktet fra krigen.
Appell 14.09.2022
Fotball er mye mer enn bare kampen om seier. For spillerne på Ukraina United er det også en sjanse til å være normal ungdom igjen for en stund.
Appell 14.09.2022
Norsk Folkehjelps sanitetsmannskaper har i fem uker pleiet sår og hjemlengsel under årets sommerleirer på Utøya. Under AUFs leir er det ekstra beredskap.
Appell 14.09.2022
Appell 14.09.2022
Appell 14.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt