AddToAny

Sammen for byggene

Sammen for byggene
Atelier Oslo startet med et jazzband, fire kompiser i en melkebutikk på Sagene og en dyrehage på Vestbanetomta. I dag er de kjent som ett av arkitektkontorene som tegnet Deichmanske bibliotek - og for å vise at samarbeid er nøkkelen til suksess.
Gradvis, bygg for bygg, er Atelier Oslo i ferd med å sette sitt preg på Norges hovedstad. Signalbygget Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika, tegnet av Atelier Oslo i samarbeid med Lund Hagem arkitekter, åpner dørene lørdag 28. mars. Også Diagonale-byggene på nabotomta, ombyggingen av den gamle amerikanske ambassaden, og Klimahuset, som åpner i botanisk hage til våren, er tegnet av samme team.

Tidligere i fjor vant også kontoret konkurransen på den omstridte Sukkerbiten-tomten. Selv om Fotografihuset er utsatt på ubestemt tid, på grunn av folkelig motstand, vil arbeidet med bygget og parken på nabotomten fortsette.

Mange Oslo-boere har allerede fått et forhold til Sentralen som Atelier Oslo har tegnet i samarbeid med Kima. Dette samarbeidet videreføres nå i arbeidet med Pressens hus, som åpner i Kvadraturen i 2021. Dette er en full rehabilitering av to 1800-talls bygårder hvor mange prinsipper videreføres fra Sentralen.

Kollektiv og verksted

Vi møter de fire grunnleggerne Nils Ole Bae Brandtzæg, Thomas Liu, Jonas Norsted og Marius Mowe i øverste etasje i den såkalte Mohn-gården på Filipstadkaia like vest for Aker Brygge. Her, i et av de gjenværende havneområdene som ikke er blitt bebygget, har de i ni år delt inngang og kontorplass med Lund Hagem arkitekter - partnerkontoret gjennom flere prosjekter. Her står rekker med modeller, alt fra Deichman-bygningen til en konseptmodell fra Venezia-biennalen og et biblioteksprosjekt i den tyske byen Esslingen.

Allerede i planleggingen av intervjuet blir et av kjennetegnene ved kontoret tydelig. De er fire partnere, fire arkitekter som sammen blir enige. De ønsket derfor å stille alle fire til portrettintervju - ikke bare én eller to.

- Mange vil ha det ene navnet og ansiktet, men å spørre «hvem er det egentlig?» er ikke alltid det riktige spørsmålet, sier Liu.

Han mener det i en moderne verden, enten det handler om musikk eller arkitektur, er samarbeid som er viktig.

- Det er formen for et slikt samarbeid som høyner kvaliteten. Jeg tror det er sjeldnere og sjeldnere at det er én person som står bak det hele, i hvert fall når det gjelder større byggeprosjekter, forklarer han.

Med måten Atelier Oslo jobber på, får de til en destillert «best of»-versjon av de fires interesser, prioriteringer, kunnskap og arkitektonisk intuisjon.

- Vi har forskjellige bakgrunner, egenskaper og interesser. Det er kombinasjonen som har blitt vårt uttrykk, sier Mowe.

Også navnet viser til at hvem som gjør hva er mindre viktig.

- Det var viktig at vi ikke skulle være Mowe, Liu, Brandtzæg, Norsted. Det er Atelier Oslo vi har lyst til å være. Det er slik vi tenker, sier Brandtzæg.

- Hvorfor ble det akkurat navnet Atelier Oslo?

- Vi ville ha noe annet enn standarden med etternavn. Atelier hadde vi ikke hørt før, og det signaliserte noe spennende - et kollektiv eller verksted, sier Mowe.

- Ambisjonen med dette var også å lage et kontor hvor det er lettere for alle som jobber her å føle et eierskap.

Som jazz og hip-hop

Det er ikke bare samarbeidet mellom dem som er viktig. Atelier Oslo er også kjent for å samarbeide med andre arkitektkontor. De kom alle fra andre kontorer før oppstarten for 13 år siden. Mowe jobbet for en aldrende Sverre Fehn (1924-2009), Brandtzæg for Knut Hjeltnes og Lund Hagem, Liu for Jensen & Skodvin og Norsted for Lund Hagem.

Samarbeidet med andre har preg

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt