AddToAny

Salmer fra skolekjøkkenet

Salmer fra skolekjøkkenet
Høye ambisjoner og trange rammer. Slik beskriver universitetslektor Karen Lassen mat- og helselærernes arbeidshverdag i grunnskolen.
I en doktoravhandling har hun hatt som mål å finne ut hva som egentlig skjer i matlagingsundervisningen på ungdomsskolen.

Elisabeth Strøm

Karen Lassen har i over 20 år undervist i mat og helse i grunnskole- og barnehagelærerutdanningen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). I fjor disputerte hun med avhandlingen «Skolekjøkkenets hemmeligheter. En kvalitativ studie av lærernes matlagingsundervisning på ungdomsskolekjøkkenet». Målet med avhandlingen har vært å studere hvordan undervisningen på norske skolekjøkken faktisk utøves for på den måten tilføre faget forskningsbasert kunnskap. Derfor blir også avhandlingen hennes betraktet som et pionerarbeid.

- Det mangler ikke på bøker, læreplaner og veiledninger som forteller hvordan undervisningen bør og skal være. Det vi derimot ikke vet så mye om er hvordan alle disse rådene blir ivaretatt av lærerne. Dette feltet har vært preget av lite forskning, men mye synsing og myter. Hvorfor underviser lærerne som de gjør og hvordan opplever de selv hverdagen på skolekjøkkenet? Det var dette som motiverte meg til å gå i gang med doktoravhandlingen, sier Lassen.

En myte er for eksempel at elever blir avspist med å tegne pizza eller pannekaker. Hun sitter derimot igjen med et inntrykk av at det foregår mye matlaging i mat- og helsetimene.

Hav av oppgaver

Avhandlingen består av to studier. Som i filmklassikeren Salmer fra kjøkkenet, hvor svenske forskere kom til Norge for å undersøke menns kjøkkenbruk, har Lassen vært «flue på veggen» på 6 skolekjøkken på 4 skoler. Hun har observert 17 økter med 9 forskjellige lærere. Totalt deltok 12 lærere med varierende alder, utdanning og erfaring i mat- og helsefaget. Dette inkluderer en fokusgruppe på fem lærere. I sn

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt