AddToAny

SA OPP JOBBEN - STARTET MED AMMEKU

- Drømmen og målet har vært og er fortsatt å lage vår egen arbeidsplass.
Espen Jaavall sa opp fast jobb i 2020. Linda Jaavall er fullt engasjert i BUF-etat og benytter gården som beredskapshjem. Men starten var utfordrende. - Ingen av oss hadde erfaring med dyr, sier Espen på Haugerud gård i Ørje.

Satt i kontakt med andre produsenter
De var raske med å melde seg inn i Nortura og Tyr etter gårdsovertakelsen. Etter kort tid hadde de etablert kontakt med en husdyrrådgiver som i tillegg til å gi råd satte de i kontakt med andre produsenter. Det skulle vise seg å være lurt for det oppsto situasjoner som de to ikke visste hvordan skulle håndteres - for eksempel kalving. - Et godt råd var å starte med Hereford, framholder Espen. Hereford-rasen er kjent for et godt lynne, gode moregenskaper og lette fødsler.

Bratt læringskurve
- Vi hadde minimale kunnskaper og erfaring fra dyrehold. Det var en bratt læringskurve og det tok et par år før vi følte oss trygge med dyra. Skuldrene har nå senket seg. Vi er mer avslappet og driver i stor grad på naturens premisser der dyrene bestemmer, forteller Espen.

Han og Linda har imidlertid ikke helt sluppet taket i arbeidslivet utenfor gården. Linda er utdannet vernepleier og benytter gården som beredskapshjem via Bufetat. Es
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

I kommunane Sogndal og Luster har me nokre produsentar som kastrerer oksekalvane sine, og ved å ta dette grepet, kan dei tømma fjøsen om sommaren og sleppa kastratane på utmarksbeite saman med resten av flokken.
BUSKAP 05.04.2024
Det blir arrangert Teams-møte med opplæring for nye Geno-kontakter torsdag 11. april kl. 10.00-11.00. De nye Geno-kontaktene får en egen innkalling til det digitale møtet.
BUSKAP 05.04.2024
De neste generasjonene av norske bønder blir svært viktige når landbruket skal omstilles. Innovasjon Norge har en stor verktøykasse tilgjengelig. På geno.
BUSKAP 05.04.2024
Duskete haler er kjekke å ha til å vifte vekk fluer med, men av hygieniske årsaker bør duskene klippes av når dyra tas inn på høsten.
BUSKAP 05.04.2024
En undersøkelse ved Virginia Tech i USA konkluderte med at 14,4 prosent av drektige kyr viste utslag på aktivitetsmålet som kan mistolkes som omløp.
BUSKAP 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt