AddToAny

Søkte etter frilanser med fast arbeidssted og «mulig fravær om sommeren» - snur etter kritikk

Søkte etter frilanser med fast arbeidssted og «mulig fravær om sommeren» - snur etter kritikk
Et steg i riktig retning, mener klubbleder i NJ Frilans. Avisa Ny Tid la forrige uke ut en annonse der de søkte etter en frilans redaksjonssekretær/markedskonsulent.
De søkte etter en person som kunne jobbe på deres kontor cirka to dager i uka, med fleksibel arbeidstid og «mulig fravær om sommeren».

Dette provoserte Oddrun Midtbø, leder av Norsk Journalistlags frilansklubb.

- Jeg vil fraråde alle frilansjournalister å søke på dette, og råde redaktøren til å sette seg inn i hva det betyr å være frilanser, sa hun til Journalisten.

- Brutalisert arbeidsliv

I annonsen sto det at redaksjonsassistenten skal ha disse arbeidsoppgavene:

«Være kommunikasjonsansvarlig for avisen og dens artikler via sosiale medier som facebook, instagram, mailchimp og websiden

Assistere redaktøren med produksjonen

Ha noen administrative gjøremål»

Midtbø mente det var alt for mange forpliktelser i denne arbeidsbeskrivelsen til at det kunne kalles en frilanser.

- Disse gjøremålene harmonerer ikke med ordet frilanser. Og når det i tillegg står at det er fleksibel arbeidstid og mulighet for fri om sommeren, er det tydelig at dette ikke er en frilanser, men en fast deltidsansatt de trenger.

Oddrun Midtbø, leder i NJ Frilans. Foto: privat

- Det er trist at arbeidslivet blir mer brutalisert. Arbeidsgivere vil ikke ta ansvar for folk og gi de ansatte de godene de har krav på når man er fast ansatt.

- Ikke lovlig

Norsk Journalistlags advokat Knut Skaslien mente ikke annonsen beskrev en lovlig frilansjobb.

- Dette kan neppe gjøres lovlig.

- Jeg kan vanskelig se at dette lovlig kan organiseres på annen måte enn som et ansettelsesforhold i 40-60 prosent-stilling.

Han mener det ikke er rettslig grunnlag for å mene at dette er frilansarbeid, når avisa vil at en person skal komme fast hver uke i avisas lokaler for å gjøre ulike arbeidsoppgaver.

Skaslien mener at arbeidsbeskrivelsen ikke kan forstås som noe annet enn det som i arbeidsmiljøloven blir kalt «arbeid i annens tjeneste».

- Hvis det først er «arbeid i annens tjeneste», har ikke Ny Tid lov til å unndra seg arbeidsgiveransvar ved putte arbeidet inn i en frilanskontrakt.

- Det er tydelig fastslått i arbeidsmiljølovens 1-9 at rettigheter som ansatt og rettigheter i arbeidsmiljøloven ikke kan fjernes gjennom avtale i andre tilfeller enn der loven selv åpner for dette, fortsetter han.

Endrer etter kritikk

Da redaktør i Ny Tid Truls Lie ble forelagt kritikken fra Skaslien og Midtbø fra Journalisten, valgte han å endre annonsen.

I annonsen står det nå at arbeidssted «gjerne kan være på kontoret», og at arbeidstiden er «en drøy uke i løpet av en måned». De søker også etter en «redaksjonssekretær(markedskonsulent)» istedenfor bare en redaksjonssekretær.

Det står nå heller ingen ting om fleksibel arbeidstid og mulig fri på sommeren.

Da Journalisten tok kontakt, var han tydelig på at formuleringen «ca. to dager i uken» var ment som et fleksibelt begrep, som ikke betydde at en person må komme på jobb to dager fast hver uke.

- Dette er ikke en stilling, men et oppdrag. Jeg skjønner ikke at man må ansette noen bare fordi jeg ber dem komme på kontoret, sa han.

Anarkistisk ideologi

Truls Lie er den eneste som er ansatt i Ny Tid, som ellers drives med et nettverk av skribenter og frilansere.

- Vi har dårlig økonomi, så vi har ikke mulighet til å ansette noen, sa han, og fortalte at han selv av hensyn til den idealistiske avisa bare har halv lønn av hva man normalt har i en slik stilling.

- Hvis jeg hadde tatt ut full lønn, hadde ikke avisa overlevd.

Lie sa videre at man ikke kan kreve det samme av en avis som Ny Tid, som store, kommersielle aktører.

- Ny Tid er en liten idealistisk organisasjon som er basert på frilansere. Man kan ikke kreve det samme av «non-profit»-bedrifter som ikke har nåla i veggen.

Lie sa også at Ny Tid i hovedsak ikke ønsker å være arbeidsgiver, men at de heller vil samarbeide med folk som oppdragstakere.

- Siden vi har en anarkistisk ideologi, er det ikke attraktivt for oss å være arbeidsgiver. Vi ønsker ikke makten som ligger i å kontrollere mennesker.

- Godt å se

Midtbø synes den nye annonsen er et steg i riktig retning, men savner fremdeles informasjon om hvor lang periode det er snakk om.

- Det er godt å se at redaktører kan endre sitt syn, og dermed gjøre vilkårene for frilansere bedre. Denne bevisstgjøringa sikrer også at faste stillinger ikke glir over til å bli frilans - som er mer uforpliktende for arbeidsgiver.

Midtbø mener fortsatt at noen av arbeidsoppgavene som blir oppgitt i annonsen minner om permanente og faste oppgaver, som tilsier en fast deltidsstilling, heller enn en frilanskontrakt.

- Jeg mistenker fortsatt at dette handler om en redaktør i en liten redaksjon som er redd for forpliktelsene som en ansettelse fører med seg, og derfor går inn for å hyre inn en fleksibel frilanser.

NJ-advokat Knut Skaslien mener at arbeidsbeskrivelsen som det står i dag ligner mindre på et ordinært ansettelsesforhold, og utelukker ikke at den faller utenfor det loven ser på som en arbeidstaker.

- Hvis det er snakk om tidsbruk tilsvarende et ukesverk med klart definerte oppgaver, frihet til å plassere tidspunkt for arbeidsutførelse gjennom måneden og frihet til selv å bestemme hvor arbeidet skal utføres, vil jeg ikke utelukke at det kan falle utenfor lovens definisjon av «arbeidstaker», sier han.

Han legger til at det uansett avhenger av andre faktorer, for eksempel om personen har flere andre oppdragsgivere.

Image-text:

Truls Lie, ansvarlig redaktør i Ny Tid, endret arbeidsbeskrivelsen i annonsen der avisa søker etter en redaksjonssekretær. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt