Derfor må vi bytte ut oksekjøtt og koteletter med sirisser og melormer, for de er ikke like skadelige for miljøet. Det viser ny forskning.
CO 2 -utslippene fra sirisser kan være 75 prosent lavere enn kyllinger, og vannforbruket kan være bare halvparten.
Insektene inneholder alle de næringsstoffene vi kan forlange av kjøtt.
- Tradisjonell husdyrproduksjon involverer mange miljøbelastninger i form av både drivhusgassutslipp og forurensning av vann med plantevernmidler og gjødsel, forteller Afton Halloran. Hun har nylig levert inn en doktoravhandling om miljøkostnadene ved produksjon av sirisser i Thailand.
- Det er et enormt problem, og insekter kan være en motvekt.
Forskningen er også publisert i tidsskriftet Journal of Cleaner Production.
Lite utforsket område
Lars-Henrik Lau Heckmann er faglig leder ved Teknologisk institutt i Danmark og forsker på bruk av insekter som matvarer.
Han har ikke deltatt i den nye studien, men mener at den er både relevant og grundig.
Heckmann forteller at det ikke finnes mange studier på feltet som er like grundi