AddToAny

Så kjører vi i gang igjen - jakten på utstyr i mørke polarnatten

Det er november, polarnatt i nord, og nesten vinter - det må vel være på tide å dra på et tokt og samle inn mest mulig utstyr for prosjektet i Arktis!
Dette toktet er litt annerledes enn de fleste andre Arven etter Nansen tokt. Vi er ikke på havet for å ta flest mulige prøver av vann og havis, eller for å fange plante- eller dyreplankton, fisk eller bunndyr. På bare 11 dager vil vi ta opp og sette ut igjen såkalte rigger - undervannsinstallasjoner med måleinstrumenter som står forankret til havbunnen - som vi satte ut i fjor eller til og med for to år siden.

Disse instrumentene registrerer kontinuerlig ting som temperatur og saltholdighet, pH, fluorescens og andre fysiske, kjemiske og biologiske parametere som igjen gir oss lange tidsserier av hva som skjer i det nordlige delen av Barentshavet. Halvparten av vår gruppe på 15 personer er dermed ikke vitenskapspersonell i vanlig forstand, men teknikere, og resten er hjelpere til dem igjen.

Men vi skal ikke bare jakte på utstyr i mørke natten, vi skal i tillegg prøve å gjenta noen av våre standard CTD-transekt (utvalgte områder) for å få et øyeblikksbilde av fordelingen av fysiske, kjemiske og biologiske havegenskaper i noen fokusområder.

Vinteren er her

Nå er vinteren her og de kalde vannmassene i nord har begynt å fryse til. Forskerne våre på FF Kronprins Haakon gjør målinger i de nå kalde og ugjestmilde områdene nord for Svalbard. Temperaturen i luften er -15 og sett i forhold er havet varmt med sine 0 grader. Den kalde luften kjøler havet effektivt til det når frysepunktet på -1.8 grader og dette gir en magisk effekt der det ser ut som om havet damper. Den første isen dannes raskt

Les mer

Flere saker fra forskning.no

PODCAST: Forstår ikke liberale i Vestlige land de sosiale trendene som preget samfunnene i dag?
forskning.no 28.01.2022
FHI-overlege lufter tanken om at friske personer som har korona, kan slippe isolasjon. Tiltaket er kanskje bare en femdel så effektivt nå, anslår han.
forskning.no 28.01.2022
DEBATT: Det kan sikkert være fristende å skape en konflikt for å få opp temperaturen, skriver Joachim Lund.
forskning.no 28.01.2022
Forskere har sjekket hvordan flodhester reagerer på rop fra kjente og fremmede.
forskning.no 28.01.2022
KRONIKK: Vi har alle blitt påvirket av covid-19-pandemien og restriksjonene som ble innført for å beskytte våre mest skrøpelige fra sykdom og død.
forskning.no 28.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt