AddToAny

Roger Moen (fagsjef, SSP), 07.02.2017 13:57

Roger Moen (fagsjef, SSP), 07.02.2017 13:57
Fredag i forrige uke lanserte regjeringen og partene i arbeidslivet en ny nasjonal kompetansepolitisk strategi for perioden 2017-2021. Er seniorene medregnet i strategien eller er kompetansepolitikk kun et område for unge elever og studenter?
Den nye nasjonale strategien har som mål å bidra til at både enkeltmennesker og virksomheter har en kompetanse som skal gi Norge et konkurransedyktig næringsliv, en effektiv og god offentlig sektor, og at færrest mulig skal stå utenfor arbeidslivet. Mange organisasjoner, enkeltmennesker og fagmiljøer har gitt sine innspill til strategiarbeidet underveis, så også vi ved Senter for seniorpolitikk. Strategien legger til grunn at behovet for ny kompetanse i arbeidslivet ikke kan dekkes kun av nyutdannede, og at flere eldre arbeidstakere, raskere endringer i arbeidslivet og behovet for at flere fortsetter lenger i arbeid innebærer at livslang læring får stor betydning framover. Dette er ingen nyhet, og det blir spennende å følge med på hva dette betyr i konkrete handlinger for å få en mer bevisst satsning på kompetanse, utvikling og læring gjennom hele yrkeskarrieren. Et sentralt virkemiddel i strategien er å styrke og videreutvikle karriereveiledningstjenesten i Norge. Betydningen av en slik tjeneste har vi ved Senter for seniorpolitikk også vært opptatt av, ikke minst ved å gjøre en slik tjeneste mer tilgjengelig for godt voksne (50+). Det er fortsatt en generell oppfatning i samfunnet at karriereveiledning er en naturlig tjeneste for ungdom og unge voksne. Og det er det, men behovet kan også være der når en står midt i livet eller er blitt en senior. Det er dessverre ikke like naturlig i dag å tenke at karriereveiledning er viktig for en 53-åring som ønsker å komme seg videre et annet sted i arbeidslivet. Kompetanse Norge (tidligere VOX) sin egen brukerundersøkelse viser da også at det kun er 9 prosent av de som har mottatt karriereveiledning ved dagens karrieresentra som er i aldersgruppen 50+. Norsk arbeidsliv står foran store omstillingskrav, og flere arbeidstakere enn tidligere må sannsynligvis belage seg på å skifte arbeid flere ganger i løpet av yrkeslivet, også etter fylte 50 år. Ved å synliggjøre en tilgjengelig, profesjonell karriereveiledningstjeneste også for denne aldersgruppen, tror vi flere vil kunne gjennomføre et karriereskift som også bidrar til lengre yrkeskarrierer. Det er derfor gledelig å se at strategipartene er enige om å sørge for bedre tilgang til, og et helhetlig system for karriereveiledning som tydelig inkluderer seniorene. Videre sier strategipartene at de er enige om å styrke kompetansen til karriereveiledere og rådgivere med bl. a. kunnskap om seniorperspektivet. Karriereveiledning skal styrke den enkeltes evne og mulighet til å ta bevisste og velinformerte valg. Det er derfor grunn til å håpe at strategien blir fulgt opp på en måte som fører til at flere vil kunne planlegge en senkarriere til glede for både arbeidsgiver, samfunnet og seg selv.
Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt