På Follaug gård har Bjørg og Jørn Erik Navjord fått sine grovfôrkostnader beregnet til 1,80 kroner per fôrenhet.
- Vi eier jo nesten ikke maskiner, og da er det klart vi får lave mekaniseringskostnader. Det virker selvsagt inn på den totale grovfôrkostnaden, sier Jørn Erik Navjord.
Kona Bjørg Navjord bekrefter ektemannens utsagn og fullroser maskinlaget som gårdbrukerparet er medlemmer av.
En annen faktor som også påvirker grovfôrkostnadene, er transportavstander. Bjørg og Jørn Erik Navjord har bare 165 dekar eid jord og leier 548 dekar. Av det leide arealet, er det bare 83 dekar som ligger fem kilometer unna gårdstunet. Resten av leiejorda tilhører nabogårder og grenser inntil gården.
- Det er klart at både transport- og arbeidskostnader kan bli høye ved lange avstander til jorda, sier han.
Med et nyutviklet verktøy ser Tine-rådgivere på alle faktorer som påvirker grovfôrkostnaden hos melkeprodusenter, fra jordet og helt inn på fôrbrettet.
EFFEKTIV INNHØSTINGMaskinsamarbeidet startet opp i 2005. Før den tid var det rundballepresse som var høsteredskapen for grovfôret på gården.
- Jeg hadde en følelse av at vi humpa rundt med rundballepressa i ukevis. Nå kan vi høste graset én dag og spre møkk den neste, forklarer Bjørg Navjord.
Maskinlaget er drevet av kollegaer spredt over et stort geografisk område, fra Skien i sør til Drammen i nord. Det passer godt med tanke på slåttetidspunkt og utnyttelsen av maskinparken.
- Det fungerer kjempefint. Den dagen vi bestemmer oss for å slå, slipper alle det de har i nevene og trår til, sier