AddToAny

- Riksantikvaren har stor makt

- Riksantikvaren har stor makt
Fra snevert vern av historiske bygg til frontkjemper i det grønne skiftet og rollen som influencer: Vår nye riksantikvar Hanna Geiran overtar en institusjon i radikal endring.
Onsdag 30 januar, 15:02. Vår entré til Riksantikvaren er som klippet ut av en situasjonskomedie: For i hastverket etter å komme seg fra den slapsete Oslo-vinteren og inn til vår tilmålte tid med den nye riksantikvaren Hanna Geiran, glemte både undertegnede og fotografen og trekke de foreskrevne blå posene over skoene nede i foajeen. Og vi kommer akkurat så langt som til det aller helligste, altså selveste riksantikvarens kontor, da vi hører det jeg uten å overdrive vil kalle et skrik fra naborommet, der en ansatt har fulgt de svært avslørende fotsporene helt til synderne nå er funnet.

Vi blir kommandert til å komme oss av teppet i en faderlig fart og stå absolutt i ro, mens den ansatte forsvinner, bare for å returnere med, bokstavelig talt, en favn full av tørkepapir. Og det gnikkes og tørkes av både sko og gulv, med en energi som gjør at jeg blir stående og lure på om dette simpelthen er Riksantikvarens ånd jeg bevitner, at det å ta vare på hus og alt som hører til sitter så dypt i ryggmargen på hele institusjonen, at alminnelig sølevann på et like alminnelig kontorgulv fremkaller rene ramaskrik.

For med skam å melde ser verken teppet eller gulvene direkte verneverdige ut. Og lokalene i Dronningens gate har heller ikke større affeksjonsverdi enn at etaten er på utkikk etter nytt husvære. Men så er jo dette med å helt konkret vokte over, verne og ta vare på et utvalg av historiske hus selve Riksantikvarens kjerneoppgave.

Rekruttert fra innsiden

Eller er det egentlig det? Hanna Geiran selv bevitner opptrinnet med påfallende ro. Og det skal snart vise seg at den tradisjonelle rollen til Riksantikvaren som fysisk førsteforsvarer i kampen for kulturarven - usedvanlig effektivt illustrert av hun som ligger på kne og febrilsk forsøker på den umulige oppgaven å gni vannflekker av et ubehandlet tregulv - ikke lenger er deres. At Hanna Geiran har overtatt en organisasjon som står ovenfor betydelige endringer.

Geiran selv er sivilarkitekt, uteksaminert fra AHO i 1997, og har arbeidet hos Riksantikvaren siden 2005. Hun ble seksjonssjef i 2012, avdelingsdirektør for kulturminneavdelingen i 2014, før hun i oktober 2018 fikk selve toppjobben.

- Men den jobben er ikke hva den var, har jeg forstått. «Det er godt mulig at Jørn Holme var Norges aller siste ordentlige riksantikvar», var overskriften på et innlegg Knut Olav Åmås skrev etter at din forgjenger Jørn Holme annonserte sin avgang. Hva sikter han til her?

- Vår nye direktoratrolle vil være endret etter at vi har overført vårt førstelinjeansvar til fylkeskommunene som følge av Regionsreformen 2020. Riksantikvaren som organisasjon har jo i en lang periode ivret for at en del av våre oppgaver blir lagt til regionene. Fylkeskommunene har jo allerede ansvaret for forvaltningen av fredede hus i privat eie og de har en del oppgaver hva arkeologi angår. Nå overføres flere konkrete verneoppdrag til de lokale myndighetene på de stedene bygningene faktisk står. Men Riksantikvaren skal fortsatt være Norges øverste kulturminnefaglige myndighet.

- Så hva slags oppgaver er det dere sier fra dere?

- Det går på saksbehandling og forvaltning, for eksempel av fredet, statlig eiendom. I dag er alt fra en rullestolrampe på en liten kirke til den omfattende restaureringen av universitetet i Oslo Riksantikvarens ansvar, noe som betyr

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt