AddToAny

Rettighetsvokteren

Rettighetsvokteren
Hvilke inngrep i privatlivet må vi tåle for å oppnå ønsket sikkerhet, undrer samfunnsdebattanten Anine Kierulf.
Du trives i samfunnsdebatten?
- Ja, jeg gjør det. Jeg liker å tenke høyt og argumentere. Og så er jo mye juss, menneskerettigheter og ytringsfrihet egentlig helt grunnleggende samfunnskunnskap som mange mangler. Ikke fordi de er dumme, men fordi de har glemt det eller ikke har fått det forklart. Det beste komplimentet jeg kan få, er at noen faktisk lærte noe. Altså, jeg aner jo ikke hva jeg skal bli når jeg blir stor, og har ikke noen plan eller noe prosjekt utover det å drive med folkeopplysning.

Hva førte deg til menneskerettighetsfeltet?
- Tilfeldigheter tror jeg? Jeg har alltid vært opptatt av grunnleggende rettigheter og forholdet mellom borger og stat, så egentlig er det mer politisk filosofi enn juss. Det er ikke alt staten er best egnet til å styre! Det advokatfirmaet jeg jobbet i etter studiene hadde en stor portefølje av medier som ofte ble saksøkt for æreskrenkelser eller privatlivskrenkelser. Ytringsfrihetsjussen i Norge var utilstrekkelig for å løse en del av konfliktene, men den fikk drahjelp av den europeiske menneskerettighetsinnflytelsen: Den gav mer prinsipielle vurderingskriterier for å avveie grunnleggende rettigheter mot hverandre eller mot kollektive behov. Så det er egentlig via ytringsfriheten at jeg kom til menneskerettigheter.

Du har sagt at politikere fra alle ståsted som oftest er mer opportunistiske enn prinsipielle i møtet med blasfemiske eller krenkende ytringer. Hva er faren med det?
- Det er jo egentlig det som gjør at ytringsfrihet er vanskelig å forholde seg til i praksis. Folk kan være enige i teorien, og det er viktig at alle ytringer får lov å komme frem. Når det kommer ytringer du selv virkelig reagerer på, er det ikke så lett å holde fast på det prinsippet, og det er politikere preget av. De er veldig tilhenger av ytringsfrihet når det kommer frem ting de selv kunne ha sagt. Når det som kommer kanskje truer ens posisjon eller gjør at man personlig føler seg krenket, så er det lett å kreve at det bør gå en grense ett eller annet sted.

Blir vi for lett krenket?
- Hele tiden å gå å tenke på hva som potensielt kan krenke andre, er jo helt ødeleggende for en fri meningsutveksling selvfølgelig - da tør man jo ikke å si noen ting, folk har jo de forskjelligste innslagspunkter for hva som krenker akkurat dem. Det å fremheve sin egen krenkelse som bestemmende for hva andre burde si virker mer legitimt enn det det var før, det er et problem. Altså, ikke at man sier fra hva man selv føler seg krenket av, det er jo viktig. Men hvis man krever at dette skal være styrende for andres y
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner.
Hus & Bolig 20.02.2024
Tre aktører dominerer det norske dagligvaremarkedet. Det svekker konkurransen og innovasjonsevnen. Nå er det samme i ferd med å skje innenfor bank og forsikring.
Hus & Bolig 20.02.2024
Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert, var budskapet fra William Morris. Mer enn 160 år etter at han grunnla firmaet Morris & Co, er hans tekstil- og tapetkolleksjoner fortsatt ettertraktet.
Hus & Bolig 20.02.2024
Mange blir redde for hvordan det påvirker boligen når gulvet rister og vinduene klirrer ved sprengning i nabolaget. En vibrasjonsmåler kan dempe både frykt og konflikter i ettertid.
Hus & Bolig 20.02.2024
Norske husholdninger hadde 4 297 milliarder i gjeld i november 2023. Mer enn 80 prosent av husholdningenes gjeld er ifølge SSB knyttet til bolig.
Hus & Bolig 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt