AddToAny

Religion blir viktigere i Mali etter hvert som håpløsheten sprer seg

Religion blir viktigere i Mali etter hvert som håpløsheten sprer seg
Mali: I Bamako har religiøse ledere fått mer innflytelse i malieres liv. Regjeringen har mistillit i en befolkning som har blitt fattigere og sintere etter seks år med militær- og politisk konflikt.
Opposisjonen nådde ikke fram til en stadig mer desillusjonert befolkning ved årets valg

Tekst og foto av Guri Charlotte Wiggen.

Håpet blant energiske unge velgere i Mali var at en ny regjering skulle ta makten ved valget i august, og at seks år med politisk uro og konflikt skulle komme til en ende. Bare 34 prosent av de innskrevne stemte, og cirka to prosent i Timbuktu ble forhindret fra å stemme grunnet terror. I 2017 forverret klimaet for menneskerettigheter seg i landet. Antallet væpnede islamistiske grupper er har økt, og angrep mot regjeringsstyrkene, franske styrker og FN-styrken forekom hyppigere enn noe tidligere år, ifølge Human Rights Watch.

President Ibrahim Boubacar Keita (IBK) har ikke holdt det han lovet landets befolkning for fem år siden. En stagnert fredsplan, kaotiske tilstander, protester i gatene og voksende fattigdom er status for Mali i dag.

Stadig sterkere innflytelse fra Saudi-Arabia

Muezzinenes høylytte sang vekker folk til bønn flere ganger i løpet av den varme natten. Klokken fire, som en påminnelse om bønnetiden over time senere. En sann troende holder orden på de små endringene i bønnetidene. Uttrykket "en god natts søvn" har mindre betydning her.

Direktør for Pressens Hus, journalist og universitetslærer Talata Maiga, forklarer malieres forhold til religion slik:

- Islam er allestedsnærværende i malieres liv. Ettersom mange ikke kan lese og skrive gir religion gir rytme i livet deres. Mange er synkretister, eller ikke-praktiserende muslimer. Samfunnet er opprinnelig sekulært, og religion skal derfor ikke ha innflytelse på samfunnslivet eller politikken, men det er uklare skiller her, forklarer han.

På folkemunne heter det at 98 % muslimer og 2 % kristne, og at 100 % samtidig er animister i Mali. Kristne samfunn i landet mener derimot at det kristne utgjør 5 eller 6 prosent av befolkningen.

Islam har historisk sett vært moderat og pluralistisk i Mali. Etter seks år med konflikt mellom nord og sør har radikale, væpnede grupper økt i omfang. Nordområdene er kjent for å sympatisere med radikale idealer, og der har det skjedd noe med befolkningen, men noe skjer også lenger sør i landet. Wahhabisme, en fundamentalistisk gren av islam, er på framgang i Mali. Motsetninger finnes mellom mellom sufier, moderate sunnier og wahabbitter, som vil ha sharia-lover som i Saudi Arabia. De religiøse lederne har begren

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

En universitetslektor fikk ikke forlenget sin stilling ved et amerikansk universitet etter å ha vist århundregamle bilder av profeten Muhammed i en kunsthistorietime. Årsaken var at en muslimsk student ble krenket.
Religioner.no 13.01.2023
Universitetslektor Erika LÃ3pez Prater viste studentene malerier av Muhammed. Fikk ikke fornyet kontrakt etter klage fra student.
Religioner.no 13.01.2023
Shabana Rehman blir begravet i en livssynhumanistisk seremoni på statens regning.
Religioner.no 04.01.2023
NRK gjør ofte en grei jobb med populærvitenskap, men i blant går det for fort i svingene i jakten på å krydre stoffet, skriver Bjørn Are Davidsen.
Religioner.no 20.10.2022
Lars Alm innfører, noe merkelig, sin egen tolkningsregel, fjernt fra all islamsk teologi, skriver Osamah Rajpoot.
Religioner.no 08.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt