AddToAny

Reisen mot kontinuerlig utvikling i offentlig sektorR

Artikkelen «Reisen mot kontinuerlig utvikling i offentlig sektor» diskuterer hvordan utvikling i offentlig sektor i Norge har utviklet seg de siste årene gjennom økt vekt på produktorientering. Tidligere har det vært vanlig å bruke store programmer og prosjekter for å håndtere digital transformasjon og endring. Dette har vært viktig for å sørge for kontroll på investeringer og håndtere større og komplekse løft på vår digitaliseringsreise. Men nå ser flere på muligheten for å gå i retning av kontinuerlig utvikling av løsninger og prosesser, i stedet for periodisk oppgradering og modernisering gjennom programmer og prosjekter. Allerede nå er produktorientering på vei til å spre seg som den viktigste tilnærmingen til utvikling i offentlig sektor. Endringene i teknologi skjer så raskt at vi ofte ikke kan vite hva vi trenger av endringer i løsninger og prosesser bare ett eller to år frem i tid. For å kunne raskere tilpasse oss endringer og økt usikkerhet har vi behov for å finne nye måter å organisere utviklingen på. Dette er en spennende reise, men den innebærer også noen utfordringer.
Norsk offentlig sektor har en historie med store programmer og prosjekter for å håndtere digital transformasjon og endring. Dette har vært viktig for å sørge for kontroll på investeringer, men ikke minst for å håndtere større og komplekse løft på vår digitaliseringsreise. For Skatteetaten har modellen medført at vi ses på som en av verdens mest effektive og digitale skatteadministrasjoner. Så sent som i 2023 ble Skatteetaten av fagmagasinet Innomag i samarbeid med Computerworld kåret til en av Norges mest innovative virksomheter.
De siste årene har vi imidlertid sett fremveksten av det vi kan kalle en stille revolusjon innen utvikling i offentlig sektor. Det kan nesten føles som om alle nå snakker om produktorganisering og bruk av produktteam. Det dette egentlig handler om, er at flere ser på muligheten for å gå i retning av kontinuerlig utvikling av løsninger og prosesser, i stedet for periodisk oppgradering og modernisering gjennom programmer og prosjekter. Allerede nå er produktorientering på vei til å spre seg som den viktigste tilnærmingen til utvikling i offentlig sektor.

Hvorfor må vi endre oss? Modellen vi har brukt til nå, med store programmer og prosjekter etterfulgt av forvaltning av løsningene, gir ikke alltid de ønskede effektene. Det finnes flere grunner til det, men det primære er den raske endringstakten vi ser i verden i dag. Teknologi utvikler seg i enorm hastighet, noe som medfører økte forventninger fra brukerne, og vi får dermed behov for mer endringsevne i vårt utviklingsarbeid. Endringene er så store at vi i dag ofte ikke kan vite hva vi trenger av endringer i løsninger og prosesser bare ett eller to år frem i tid.
For å kunne raskere tilpasse oss endringer og økt usikkerhet, har vi behov for å finne nye måter å organisere utviklingen på. Vi ser at vi klarer å prioritere bedre og finne bedre løsninger når en ser drift, forvaltning og utvikling i en sammenheng. Dette er noe av grunntanken bak produktorientering. Gjennom en slik tilnærming kan virksomheter identifisere og møte behovene til brukerne raskere, og dermed levere løsninger mer målrettet og effektivt. Dette er noe av årsaken til at flere og flere offentlige virksomheter går i retning av produktorientering, hvor målet er å oppnå mer kontinuerlig utvikling av prosesser og digitale løsninger.

Men hva er egentlig et produkt og produktorientering?
Produktorientering og de andre begrepene som eksisterer på området, kan være fremmed for mange, og siden metoden er i utvikling, benyttes de nok ulikt fra organisasjon til organisasjon. I Skatteetaten har vi definert et produkt til å være summen av ulike leveranser som til sammen leverer verdi til brukerne og Skatteetaten. I tillegg skal produktet være direkte med på å løse Skatteetatens samfunnsoppdrag. I bunn og grunn handler det om å definere et produkt, om å sette tydelige rammer for hva de som jobber med produktet har
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt