AddToAny

Reagerer på VGs framstilling av karbonforvaltning i skog

VG hadde en slående tittel før jul der flere miljøorganisasjoner slo alarm om «avskoging i Norge og gigantiske utslippstap».
Saken baserte seg på Regjeringens rapport til EU om måloppnåelse i forhold til de forpliktelser som EU har bestemt for Norge innen arealbrukssektoren. Rapporten viser at Norge ligger på etterskudd i forhold til det EU har bestemt for oss.

OLAV NOREM, FORSTKANDIDAT

Før jul ble Regjeringens Grønn Bok lagt frem. Den omfatter både rapport til FN og første rapport til EU for vår karbonforvaltning.

For EU tar rapporten utgangspunkt i forpliktelsene i prosjektet om reduksjon av utslipp på 50/55 % til 2030. Rapporten er framskrivninger for arealbrukssektoren (LULUCF), som for EU omfatter delene skog, dyrka mark og beite. For EU viser rapporten at Norge ligger langt på etterskudd i forhold til de forpliktelser EU har vedtatt for Norge. EUs beslutninger er relevant for Norge gjennom EØS-avtalen.

Rapporten til FN viser netto opptak for skog i hele perioden til 2100. Netto opptak over lang tid betyr at karbonlageret øker. For de andre delene av arealbrukssektoren viser rapporten til FN netto utslipp.

UÆRLIG FREMSTILT

Jeg har studert sammendraget i NIBIOs rapport og mener jeg har fått fatt i måten å regne på, som gir helt forskjellig resultater for FNs regnemåte og EUs regnemåte. Det er EUs regnemåte som ligger til grunn for artikkelen i VG og som det derfor er viktig å oppklare.

EUs regnemåte går ikke ut på å beregne opptak eller utslipp av CO2. Det er beregning av en differanse i forhold til et krav (budsjett) som EU har satt for å oppnå sitt mål om å redusere utslipp med 50/55 % fram til 2030. Det er framstilt slik i NIBIOs rapport: «Eksisterende Forest, forvaltet skog (sk

Les mer

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Å sitte med en magefølelse av at det NRK nå serverer i mediebildet, potensielt truer muligheten til å drive næring, er ikke greit for fremtidens generasjoner.
Norsk Skogbruk 29.03.2023
I Norge og Finland er prisendringene ganske lik, mens prisene i Sverige holder seg relativt stabile. Og går det mindre norsk massevirke til Sverige(?)
Norsk Skogbruk 27.03.2023
Prisene på massevirke viser nå kronebeløp som vi ikke har sett på de 10 årene Norsk Skogbruk har fulgt statistikken fra Skogdata.
Norsk Skogbruk 27.03.2023
(29) er ansatt som leder for avdeling for plan og konsulenttjenester i Glommen Mjøsen Skog.
Norsk Skogbruk 24.03.2023
Geir Drangsland, den nyvalgte styrelederen i Norske Skog, etterlater ingen tvil om at han er en langsiktig eier i konsernet. Ellers er han litt forsiktig med å meddele sine planer, utover å si at ytterligere vekst og utvikling bør skje i Norden.
Norsk Skogbruk 24.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt