AddToAny

Reagerer på fortsatt ABE-kutt

Reagerer på fortsatt ABE-kutt
Fra før er det gitt 1,3 milliarder kroner i flate kutt ved universiteter og høyskoler. Nå går det ut over studiekvaliteten og forskningen, sier Forskerforbundet.
Regjeringen har lagt frem et forslag til statsbudsjett for 2021 som innebærer realvekst til forskning. Samtidig opprettholder regjeringen de såkalte avbyråkratiserings- og effektivseringskuttene (ABE-kuttene), som universitetene og høyskolene er svært kritiske til. ABE-reformen innebærer et flatt kutt til universitetene og høyskolene på 0,5 prosent, som er ment å stimulere til økt effektivisering.

- Sektoren trenger en kuttpause

Leder i Forskerforbundet Guro Lind er skuffet over at regjeringen velger å fortsette med dette budsjettgrepet.

- Vi er skuffet. Vi mener sektoren trenger en kuttpause. Dette er 7. år på rad med ABE-kutt, og allerede i fjor var det akkumulert til 1,3 milliarder kroner, sier Lind på vei fra Kunnskapsdepartementet. Der har hun og andre ledere i kunnskapssektoren fått en presentasjon av tallene like før budsjettet ble sluppet klokken 10. Lind er bekymret over at ABE-kuttet går ut over de faglig ansatte og dermed kvaliteten på utdanningen og forskningen.

- Rektorene viser til at ABE-kuttet i praksis betyr at man må kutte på administrasjon, men siden det ikke er mer å kutte på administrasjon må oppgavene fordeles ut på de faglig ansatte. Det er en uholdbar situasjon, sier Lind.

- Spiser av de ansattes tid

Hun mener det fører til dårlig ressursutnyttelse fordi folk med kompetanse på forskning og utdanning må bruke arbeidstiden sin på administrative oppgaver.

- Man kan ikke ha en modell der man skal pålegge de som har en kjempeverdifull faglig kompetanse å gjøre andre oppgaver. Man spiser av deres tid til å gjøre administrative oppgaver. Det går ut over studiekvaliteten, og det går ut over forskningen, sier Lind.

Rektor ved Universitetet i Bergen og leder av Univeristets- og høyskolerådet Dag Rune Olsen reagerer også:

- Jeg er på ingen måte imot effektivisering i offentlig sektor og kutter gjerne i unødig byråkrati. Men da må kuttene målrettes. Ostehøvelkutt, slik som ABE-reformen, er alt annet enn målrettet. Kuttene er nå så omfattende at det fort vil ramme kjernevirksomheten vår, sier han.

Totalt sett vekst til forskning

Samtidig viser statsråd for forskning og høyere utdanning Henrik Asheim til at det blir en realvekst i forskning og utvikling på over to prosent til neste år. Ifølge leder av Universitets- og høyskolerådet Dag Rune Olsen fører ABE-kuttet til at realveksten lander på 1,5 prosent.

- Vi kommer til å sitte igjen med en vekst på 1,5 prosent etter at ABE-kuttet er tatt inn, sier Olsen.

Guro Lind ønsker så langt ikke å kommentere de overordnede tallene før Forskerforbundet har fått regnet på dem.

- Statsråden mener kompetanse, forskning og utvikling er budsjettvinneren, men der trenger vi å se nærmere på tallene. Det ble presentert som en vinnersak også i fjor, og da så man at man hadde en lavere budsjettvekst på forskning enn budsjettet som helhet, sier Lind.

Image-text:

- Siden det ikke er mer å kutte på administrasjon må oppgavene fordeles ut på de faglig ansatte. Det er en uholdbar situasjon, sier Guro Lind. Foto Aksel Kjær Vidnes

Extra-info:

Statsbudsjettet 2021:

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt