AddToAny

PROGESTERON

PROGESTERON
Hvorfor akkurat det ordet? Det har sitt opphav i latin som startet som en lokal dialekt i Roma og bondesamfunnet rundt for omkring 2500 år siden, og som bredte seg voldsomt sammen med Romerriket.
Språk er en spennende del av verdenshistorien! Progesteron består av pro som betyr for og gestare som betyr «å bære rundt» - et hormon som forbereder livmoren på å bære rundt på et foster. Det er neppe et ord det er vanlig å starte en samtale med, men skulle du trenge et ord som forstås i store deler av verden, er dette blant dem!

Hvordan ser det ut?
Progesteron er et såkalt steroidhormon, akkurat som østrogen. Alle steroidhormonene har det samme «skjelettet» av fire sammenhengende karbonringer. Avhengig av hvilke funksjonelle grupper som er festet til ringene, har molekylene sin helt unike oppgave i kroppen. Bitte små kjemiske ulikheter kan ha stor betydning!

Hvor kommer det fra og hvordan virker det?

Forskere mener at virveldyre
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Hvorfor det er viktig å få kontroll over holdutvikling i besetningen og hvordan vi kan bruke BCS-kameraet til å hjelpe oss med dette?
BUSKAP 09.10.2021
Typisk for ei besetning med lav fôreffektivitet er stor grad av overfôring utover i laktasjonen. Kyrne blir feite før avgjelding og kalver inn for feite, med de kjente problemene det gir rundt og etter kalving.
BUSKAP 07.10.2021
Næringsverdien grovfôret har for dyra er ikke fast, men påvirka av rasjonssammensetninga. Rett fôring krever god styring og forutsetter kjennskap til næringsinnholdet i fôret. Analyser av ulike grovfôrparti, er et svært godt sted å begynne!
BUSKAP 05.10.2021
I Norge er forekomsten av antibiotikaresistens fortsatt lav i bakterier fra mennesker og dyr. Dette skyldes lavt forbruk av antibiotika, et fordelaktig forbruksmønster, og effektive tiltak mot spredning av resistente bakterier
BUSKAP 29.09.2021
Norske beregninger viser at en avlsstrategi med bruk av REDX i kombinasjon med kjøttfe kan øke inntjeningen pr. årsku med 2 500 kroner. Les kommentaren fra administrerende direktør i Geno Kristin Malonær i Buskap 6/21 her
BUSKAP 25.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt