Bondebladet
25.04.2024
Mye matkorn går fortsatt til dyrefôr. Men landbruks- og matministeren mener det ikke nytter å redusere bakeindustriens kvalitetskrav om vi skal få økt sjølforsyninga.
Utspillet framgår av statsrådens svar på et skriftlig spørsmål fra MDGs Rasmus Hansson. MDG-politikeren vil der vite hva landbruks- og matministeren gjør for at mer fullt spiselig norskprodusert korn skal gå til mat for folk.
Mener krav er hindring
Hansson mener det ligger et stort potensiale på dette området, noe flere rapporter også peker på. Han viser blant annet til Nibios 2020-rapport «Overgang fra kjøtt til vegetabilsk og fisk», hvor et av de mest konservative anslagene tilsier at en dobling av matvekstproduksjonen er fullt mulig.
Men mølle- og bakeindustriens kvalitetskrav til blant annet proteininnhold, utgjør slik Hansson ser det noe av en hemsko for at Norge skal oppnå målet om økt matkornandel og økt norsk reell sjølforsyning.
- I dag produseres mye matkorn i Norge som er fullt brukbart til mange produkter som er fullgod mat for folk, men som likevel brukes til dyrefôr. Det skyldes blant annet at kornet ikke helt oppfyller bakeindustriens krav til protei
Gå til medietMener krav er hindring
Hansson mener det ligger et stort potensiale på dette området, noe flere rapporter også peker på. Han viser blant annet til Nibios 2020-rapport «Overgang fra kjøtt til vegetabilsk og fisk», hvor et av de mest konservative anslagene tilsier at en dobling av matvekstproduksjonen er fullt mulig.
Men mølle- og bakeindustriens kvalitetskrav til blant annet proteininnhold, utgjør slik Hansson ser det noe av en hemsko for at Norge skal oppnå målet om økt matkornandel og økt norsk reell sjølforsyning.
- I dag produseres mye matkorn i Norge som er fullt brukbart til mange produkter som er fullgod mat for folk, men som likevel brukes til dyrefôr. Det skyldes blant annet at kornet ikke helt oppfyller bakeindustriens krav til protei