- Det er de unge som forsøpler mest. Det ligger igjen mye avfall som viser at det har vært spist økologisk mat og kortreiste pølser med nedbrytbart bestikk. Men ansvar for eget søppel tar de ikke, sier Thevik.
I løpet av sesongen plukker de ansatte på øyene med seg godt over 200 tonn søppel.
Hovedøya er et landskapsvernområde, og det skal være sporløs ferdsel her. Men til tross for grillheller og oppsatte fellesgriller holder ikke det for de par hundre engangsgrillene som fyres opp daglig i helger og ferier. De etterlater svidde merker i plenen og sprekker i fjellet.
- En Sankthans-aften for noen år siden telte vi opp 450 engangsgriller bare på dette området, sier Thevik på badestranden på Hovedøya.
Han synes de er noe svineri.
- En av gutta skar seg på de skarpe kantene tross tykke skinnhansker.
GODT SELSKAP: Vaktmester på Hovedøya Anders Thevik deler øya med 15 søyer fra Bygdøy Kongsgård som holder vegetasjonen nede. Det bor også en revefamilie her som hjelper til med jordrotteproblemet på øya.
Kathrine Geard
Øye for søppel
Bymiljøetaten har driftsansvaret for Oslo kommunes øyer i indre Oslofjord. Sammen med to sommervikarer har Thevik ansvaret for å holde Hovedøya ryddig og klar til besøkende gjester. I motsetning til rydding av parkene i Oslo so