AddToAny

Overflater med spor av menneske

Overflater med spor av menneske
Det viktigste er at arkitekturen har en vilje, mener Knut Folstad. Viljen må til for at byggene skal gjøre noe med oss.
Å starte egen praksis som nesten helt nyutdannet er det ikke alle som våger, særlig ikke uten et eneste igangsatt prosjekt. Dette har Knut Folstad selv skjønt først i ettertid.

- Jeg tenkte at det kommer ingenting hvis du ikke starter. Hvis du har råd til å spytte inn litt penger og begynner å ta deg selv på alvor, så blir du nødt til å få det til å fungere. Jeg tror på det at hvis du gutser litt, så går det. Å holde igjen i stigen, og ikke bare hoppe, det funker i hvert fall ikke for meg.

Etter studiet i København flyttet han til Bergen, der han pusset opp en leilighet som var ferdig først da han stod klar til å flytte til Oslo og kjæresten. Penger fra leilighetssalget gjorde at han fikk kniven vekk fra strupen lenge nok til å kunne starte for seg selv.

Så var han heldig. På en gåtur hjemme i Stavanger møtte han tilfeldigvis noen venner som hadde kjøpt et gammelt hus, og som likte kjøkkenet han hadde laget til seg selv i Bergen. Prosjektet endte med en totalrenovering.

Også på Tømmertempelet - en hytte i Sirdal, Folstads første nybygg - fikk han oppdragsgiverne med på å gjøre litt mer enn de hadde tenkt.

- De skulle egentlig bare ha noen nye vinduer. Men så endte det med å bli en helt ny hytte. For å si det sånn, hvis du hadde byttet vinduer, så hadde det om noen år bare vært vinduene som stod igjen. Men de var veldig glad i tomten.

Samme dag som Folstad treffer Arkitektnytt, venter han på svar fra noen andre potensielle oppdragsgivere.

Folstad viser frem det nye prosjektet i modell på hjemmekontoret. Det er en hytte utenfor Stavanger, i sjøkanten ved Ryfylkefjorden. To enkle saltaksvolumer skjærer inn i hverandre, og det ene består stort sett av glass, som et drivhus.

- Jeg ville lage noe som nesten så ut som et fyrhus som vannet har trukket seg tilbake fra. Så kan man komme sjøveien og se de to bygningene som ligger inni hverandre, som Helan og Halvan.

Også i dette prosjektet ba oppdragsgiverne egentlig bare om en liten endring. Det begynner å tegne seg et mønster.

- Ja, jeg må passe på så folk ikke blir redde for å gå til meg, ler Folstad.

- Du overtaler alle til å gjøre større endringer enn de egentlig har tenkt?

- Ja. Men du kan ikke selge for mye, for det er ikke et engangssalg. Du er avhengig av at de stoler på deg i starten. Som ung er du avhengig av å etablere en autoritet i begynnelsen. Hvis de er usikre, er det bedre om de ikke gjør det.

Egenrådig

Når man driver for seg selv, er det lettere å ta seg den tiden man trenger. Folstad forteller om da han for noen år siden kjøpte noen bitcoins og ble fullstendig oppslukt av å følge med på kursen. Han ble nødt til å selge for å få ro i sjelen.

- Det illustrerer ganske godt hvor lett det er å fortrenge kreativiteten, å la hjernen bare fylles av noe. Derfor tenker jeg det er bra å gi seg selv gode tidsfrister.

Etter endt studium ble Folstad vitne til presset en del arbeidsgivere er under.

- Det er delvis frivillig, og delvis handler det om at man kommer i en catch 22, hvor du prøver å skalere opp driften for å gjøre deg konkurransedyktig, og med en gang du har gjort det, har du ansatte å ta vare på.

For å slippe å sparke og ansette folk hele tiden blir man avhengig av en fast inn

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

snuopersjon Ellen Heier, arkitekt MAA MNAL og Kreativ leder bærekraft i Oslo Works AS, medlem av Oslo Arkitektforenings debattkomité Kanskje har vi å gjøre med et kinderegg,
Arkitektnytt 14.05.2021
Vi har fått en ny refser. Han har kommet fra Danmark for å kritisere vår mangelfulle byutvikling, vår monotone arkitektur, og våre utrivelige boligområder, skriver Mikael Godø.
Arkitektnytt 14.05.2021
Hvor kommer arkitektens estetiske preferanser fra? Arkitekturopprøret har fått Kurt Singstad i Mad arkitekter til å tenke gjennom sine egne.
Arkitektnytt 14.05.2021
Vinnerne av Young Talent Architecture Award stiller ut under Biennalen Venezia fra og med neste uke.
Arkitektnytt 14.05.2021
Kjersti Hembre, arkitekt Ulf Grønvold velger i sitt innlegg 6. mai å hoppe bukk over mitt hovedpoeng, og utdyper i stedet sin egen aversjon mot Erling Viksjøs mesterverk og mistenkeliggjør også hans motiver og arkitektoniske valg.
Arkitektnytt 14.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt