Nysgjerrige ganer smaksprøver seg gjennom fast og halvfast rødkittost på ku- og geitemelk. Én av sortene er lagret i åtte uker og en annen i 16 måneder.
Kari Bjørnø Vangen liker det hun smaker og kjøper like gjerne en vakuumpakket bit med ku-etikett på. Kjøper gjør også Merete Hannigan. Men ikke til seg selv.
- Dette er helt perfekte gaver til folk som har alt fra før. Så nå skal jeg kjøpe en flaske vin, og da er 50-årsgaven klar, sier Hannigan og rusler videre til neste bod.
Det er Bondens marked på Birkelunden i Oslo, og bak ostedisken står ostegründeren Jarle Rueslåtten Paulsen. I dag selger han blant annet Lord Garvagh, Store Velten og Rød Geit til nysgjerrige Oslo-kunder.
- Du kjenner igjen folk etter hvert. Han der bruker alltid å komme innom for en smaksprøve, men han kjøper aldri noe, forteller Jarle og ler.
TUR-RETUR HALLINGDALHan har reist langt, og det blir en lang arbeidsdag. Omtrent femten timer går med på en dag med markedssalg og kjøring tur-retur Hol kommune i Buskerud, der Jarle driver Rueslåtten Ysteri sammen med kona Rakel Hodne.
- I oppstarten trodde vi at hovedsalget vårt skulle gå gjennom Bondens marked. Men når du har kjørt 40 turer til Oslo i løpet av ett år, da er det godt å ha en grossist som selger varene for oss i tillegg, sier Jarle.
Før Norsk Landbruk møter ysterigründerne i hovedstaden, har vi allerede vært på besøk hjemme på Rueslåtten gård. Småbruket ligger på 620 høydemeter, kun ti minutters kjøring og et knippe hårnålssvinger unna turistmagneten Geilo.
Her produserer de melk fra 15 kyr, slår gras på 110 dekar og yster ost på til sammen 45 000 liter kumelk og innkjøpt geitemelk. I tillegg leverer de 40 000 liter til Tine.
Men hvordan har det seg at to personer, uten spesiell interesse for ost, startet opp med osteproduksjon? Følg med videre.
GULL-OSTERUtsikten fra kjøkkenbordet er verken fargesprakende eller romantisk denne høstdagen i oktober når vi er på besøk. Skydekket henger lavt og truer med nedbør. Ute er entreprenøren i gang med gravemaskin for å legge til rette for en rundbuehall til kalvene. I ysteriet er det snart produksjonsstopp for denne sesongen.
- Vi har konsentrert kalving i januar-februar, og nå går det mot slutten av laktasjonen. Nå er vi i ferd med å sine av kyrne, forteller Jarle.
Inne på kjøkkenbenken skjærer Rakel smaksprøver av prisbelønte oster
I fjor fikk Rueslåtten Ysteri gullmedalje i klassen ung hvitost, for «Lord Garvagh» i NM i Gardsost. I år fikk de «bare» sølv og bronse for henholdsvis «Rød Geit» og «Store Velten». Men det har sin forklaring.
- Salget har vært så stort at vi ikke har klart å holde på osten og lagret den lenge nok til å få de