AddToAny

Oseaner av muligheter

- Jeg syns bare vi har snakket om tull til nå, jeg, sier Kristin Jarmund, halvveis ut i intervjuet, og halvveis ned i et rekesmørbrød på Theatercaféen.
Jarmund ville egentlig bare ha te, men det er spiseplikt her, på det beryktede stedet som hun kan fortelle at ofte blir brukt som utvidet møteromssted, «særlig etter klokka passerer fire». Hun har nemlig kontor rett rundt hjørnet, i Høyres hus, tegnet av Magnus Poulsson.

I nesten 40 år har hun drevet Kristin Jarmund Arkitekter, som har jobbet seg opp til å få og lykkes med store, komplekse prosjekter som gjør seg bemerket internasjonalt. CV-en til Jarmund snakker egentlig for seg selv. Houens fonds diplom. Æresmedlem av American Institute of Architects. Statens byggeskikkpris. Anders Jahres kulturpris, for «iherdig innsats for den humane arkitekturens plass i samfunnsutviklingen».

Nå sitter hun altså her og venter på at jeg skal trekke kvinnekortet. Da jeg sier at jeg ikke tenker på det som så relevant - kontoret og posisjonen hun har bygget seg opp er bemerkelsesverdig, uavhengig av kjønn - sier hun at det var det hun også hadde tenkt å si.

- Jeg har aldri sett på meg selv som en kvinnelig arkitekt, og tror ikke på at såkalt feministisk arkitektur er noe som egentlig fins. God arkitektur fins, men den er da virkelig uavhengig av hvilket kjønn som har tegnet. Når det er sagt, mener jeg at de ofte veldig kompliserte og sammensatte prosessene vi står i, kan trenge ulike menneskelige egenskaper, kall dem gjerne maskuline og feminine.

For å få til noe som helst i faget må det vises ydmykhet, og det må skapes åpen dialog og tillit, mener Jarmund. Ofte skal tilsynelatende paradokser balanseres og håndteres, og store verdier er i satsning.

- Det kan være krevende. Samtidig kommer du ikke i havn uten fast styring og tydelighet og uten å vise integritet i forbindelse med alle de ulike interessene som er i sving. Og da er vi jo med ett inne på kjønnsroller. Hvordan er det å være kvinne i byggebransjen? Dette er et viktigere spørsmål når du trekker kvinnekortet. Jeg erkjenner etter et langt liv i denne bransjen at de tradisjonelle holdningene er der fortsatt, mange steder.

Eiendomsutviklermiljøet, som Jarmund har jobbet mye med, er smalt og tett og mannsdominert her på bjerget, mener hun, med høye forventninger til volum og avkastning.

- Jeg har opplevd ting og tang her som jeg vet jeg ikke ville opplevd som mann, og jeg har jo merket at jeg til tider er gitt omdømme som både vel for høy og vel for mørk til å være jente, og vet at en mann med de samme egenskapene hadde blitt ansett som djerv og rakrygget. Men jeg har måttet la det prelle av, det har vært nødvendig for å overleve. Og byggherrene som vil bruke meg, kommer jo tilbake hele tiden. Men jeg ser det jo, at det er noen holdninger der som fortsatt gjør at glasstaket stadig skal sprenges.

Skal man vinne fram som arkitekt, er det en stor fordel å jobbe med fornuft og logisk argumentasjon, mener Jarmund.

- Å bare argumentere med hva som er penest, holder ikke et eneste øyeblikk. Hvis du har begrunnede argumenter som bygger på en analyse og en tolkning byggherren forstår, og som diskuteres og som det etter hvert blir et felles eierskap til, så er det beste vei fram for å oppnå tillit som rådgiver og for at riktige byggherrebeslutninger blir tatt.

Blir del av Nordic

Etter å ha drevet kontor i eget navn siden 1985 har Jarmund nå innsett at tiden er inne for en endring. N

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt