Bondebladet
12.03.2020
Antall slaktede kje ved Norturas anlegg er mer enn doblet siden 2013. Økt kjeslakttilskudd og mer utprøvende forbrukere er blant hovedforklaringene.
Kjekjøtt har lenge vært «kjøttet ingen vil ha». Konsekvensen er at nyfødte bukkekje ofte har blitt slått i hjel fordi de ikke kunne brukes til melkeproduksjon. I seinere år har imidlertid flere produsenter og forbrukere fått øynene opp for kjekjøttet.
Oppsvinget gjenspeiles også i Norturas tall, selv om økningen skjer fra et svært lavt nivå. Mens det i 2013 ble slaktet 5 317 kje ved Norturas anlegg, var antallet i 2019 oppe i 11 566 kje. Med andre ord har det skjedd mer enn en dobling i kjeslaktet i denne perioden.
Bedre utnytting av matressursTåle Willerud og Irene Fosså driver Ulsrudbakken Gård på Toten, hvor de blant annet produserer kjekjøtt. Motivasjonen var ikke minst å få en utnyttelse av gamle g