AddToAny

- Oppsiktsvekkende svakt

Hvorfor nevnes ikke arkitektur i den nye regjeringens politiske manifest - Hurdalsplattformen? Hvor blir det av nabolagssatsingen? Og hva menes med at kommunene skal slippe statlige føringer i arealplanlegging?
Spørsmålene er mange til Støre-regjeringens programerklæring. Her er er arkitektfeltets ris, ros og håp til en ny regjering.

- Veldig mekanisk

Christian Pagh, direktør i Oslo arkitekturtriennale (OAT), er umiddelbart ikke imponert. Hurdalsplattformen har riktignok noen gode intensjoner rundt ombruk, gjenbruk og klimatenkning opp mot byggebransjen, mener han, men den nye regjeringens politikk mangler en helhetlig tenkning rundt arkitektur.

Han har selv søkt gjennom plattformen etter nøkkelord, som arkitektur, nabolag og stedsutvikling, uten å få relevante treff.

- Det er oppsiktsvekkende svakt at et nytt regjeringsgrunnlag ikke direkte snakker om disse tre tingene. De har riktignok et eget avsnitt om bypolitikk, det er sympatisk, men det hele blir veldig mekanisk, sier Pagh.

- Men regjeringen er relativt tydelig på at de ønsker å satse på byggebransjen for å oppnå klimamålene?

- Ja, og det er bra at de vil prioritere ombruk i byggebransjen og jobbe for innovasjon for trebygg. Men jeg er igjen redd dette blir for teknisk og ikke tar opp i seg potensialet som ligger i en større satsing på arkitektur.

Vil ha nasjonal stedsplan

Triennaledirektøren savner en regjering som tar arkitektur på alvor og som ser behovet for å satset på kvalitet i stedsutvikling og gode nabolag.

- Arkitekturfeltet har potensialet til å heve kvali

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Fredag ettermiddag ble AR Emerging Architecture awards delt ut. Hovedprisen gikk til det Barcelona-baserte kontoret Carles Enrich Studio, men også det filippinsk-norske samarbeidet Khadka + Furunes vant pris.
Arkitektnytt 26.11.2021
«Juryen har valgt å tildele prisen til Wergeland Hageby, som et eksempel på et svært vellykket fortettingsprosjekt i et sentralt etablert boligområde i nær tilknytning til Bybanestoppet og lokalsenteret på Wergeland»,
Arkitektnytt 26.11.2021
Bybanen over Torget og Bryggen eller i tunell, har vært det store stridsspørsmålet i Bergen i over ti år. Onsdag kom foreløpig siste avgjørelse i saken. Bystyrets flertall, med én stemmes overvekt, 34 for og 33 mot, ønsker banen i tunell.
Arkitektnytt 25.11.2021
- Diskusjonene Arkitekturopprøret har skapt, bekrefter hvor viktig våre bygde omgivelser er, skriver Adnan Harambasic, nyvalgt president i NAL, i forbindelse med utdelingen av Grøss-medaljen.
Arkitektnytt 24.11.2021
Det har vært litt stille rundt lokalforeningen i det nye storfylket Innlandet de siste årene. Hedmark og Oppland Arkitektforening (HAF) er imidlertid denne uken klar for en ny start etter pandemi og en periode preget av lav aktivitet.
Arkitektnytt 24.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt