AddToAny

Ola tjener 164.000 kroner mer enn Kari

Likelønn Ola tjener 164.000 kroner mer enn Kari Kvinner tjener bare 67 prosent av menns inntekt. Det er det virkelige lønnsgapet, påpeker ombudsmenn fra Norge og Island.
Tekst og foto: Eirik Dahl Viggen

Lønna kvinner drar inn i husholdningene har vi antatt ligger på rundt 86 prosent av mennenes årsinntekt. Problemet er at dette er en statistisk beregning. Den sier ikke hva ekte kvinner faktisk tjener. Beregningen skrur nemlig alles inntekt opp til 100 prosent stilling. Som om alle jobbet fulltid. Det stemmer ikke. Særlig ikke for kvinner.

Faktasjekken ble framført av Lars Kolberg fra Likestillings- og diskrimineringsombudet under FO-frokost i Oslo 22. februar. Tema var likelønn.

Menn hadde 164.000 kroner mer i lønn

På grunn av en rekke systematiske skjevstillinger i samfunnet, har vi altså lengre vei å gå enn vi trodde til likelønn. Skjevhetene skyldes at:

* Deltid er langt mer utbredt blant kvinner (35 prosent) enn blant menn (14 prosent)

* Offentlig sektor, som betaler dårligere enn privat består overveiende av kvinner (70 prosent).

* Privat sektor, som betaler bedre enn offentlig, består overveiende av menn (63 prosent)

I 2014 gjorde dette at menn hadde en gjennomsnittlig brutto årsinntekt på 503.600 kroner.

Kvinnene hadde tilsvarende kun 338.900 kroner.

Tallene kommer fra Statistisk sentralbyrå.

Dermed er det ikke bare å forhandle fram bedre timelønn i kvinnedominerte yrker, påpekte Kolberg.

- Vi må i tillegg til å forhandle lønn gjøre noe med hvor kvinner og menn jobber, og hvordan de jobber, om det er heltid eller deltid.

Utdanning gir ikke likestilling

Island er verdensberømt for likestilling. Allerede i 1961 ble det ulovlig å betale dårligere lønn til Islands kvinner enn til mennene. I fjor fikk de en enda strengere lov på plass. Tryggvi Hallgrímsson, spesialrådgiver ved Islands Senter for likestilling, fortalte at Island til tross for innskjerpet lovgivning om likestilling og likelønn ikke har klart å oppnå likelønn.

- Selv om kvinnene nå er i flertall av de som tar høyere utdanning, har det ikke utløst likelønn i arbeidslivet, påpekte Hallgrímsson.

Eirik Dahl Viggen

- Det vi har konkludert med er at vi i alle fall må redusere tiden kvinner er borte fra arbeidsmarkedet etter en barnefødsel.

Island har innført full barnehagedekning for å nå målet om likelønn. Uten helt å lykkes. I oktober har fagforeningene begynt å oppfordre kvinnelige medlemmer til å forlate arbeidsplassen. Det skal markere at de reelt sett ikke får lønn for resten av året.

Menns rett til omsorg og barnetid

Deltakerne var enige om at det skjer lite direkte diskriminering, hvor en mannlig og en kvinnelig ansatt lønnes ulikt for samme jobb.

- Problemet er holdningene i arbeidslivet. Om hvem som får tilbud om å bli

Les mer

Flere saker fra Fontene forskning

Medvirkning er et begrep flittig brukt i både festtaler og lovverk, men fortsatt opplever mennesker i møte med velferdsstaten å bli snakket til, ikke med. Hvorfor er det så vanskelig?
Fontene forskning 14.12.2023
Hensikten med denne artikkelen er å bidra med kunnskap om hvordan gård-skole-tilbud kan legge til rette for personlig utvikling og yrkesvalg for elever med faglige og/eller sosiale vansker på ungdomstrinnet. Artikkelen bygger på kvalitative telefonintervjuer med ti ungdommer i alderen 16-18 år som hadde et slikt tilbud da de gikk på 9. og 10. trinn.
Fontene forskning 14.12.2023
Boka handler om det som i fagsjargongen i barnevernet kalles ettervern, selv om slikt «vern» i lovverket nå omtales som Hjelpetiltak til ungdom over 18 år (§ 3-6).
Fontene forskning 14.12.2023
? «CHILDREN WITH DISABILITIES and UN rights conventions» er et partnerskapsbasert prosjekt for gjensidig utveksling mellom Norge og Tanzania.
Fontene forskning 14.12.2023
Artikkelens tema er betraktninger rundt det å flytte ut av foreldrehjemmet som ung voksen med en utviklingshemming. Informantene er åtte unge voksne med Downs syndrom og 25 foreldre, og artikkelen har en kvalitativ tilnærming med intervjuer og tematisk analyse. Funnene avdekker ulike posisjoner mellom foreldre og unge voksne når det gjelder ønsker og behov knyttet til å bo utenfor foreldrehjemmet.
Fontene forskning 14.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt