AddToAny

Nybø om Horisont Europa: - Dette blir dyrt

EUs neste rammeprogram for forskning kan bli mye større enn dagens, da blir det også dyrere for Norge.
[Arendal] Budsjettet for EUs neste rammeprogram for forskning viser et program som koster 40 prosent mer enn dagens forskningsprogram. Forslaget er 94 milliarder euro, eller 942 milliarder kroner med dagens kurs.

- Pengene må hentes fra et sted, og vi må nok innstille oss på at det blir dyrt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø under SINTEF og NTNUs toppmøte om forskning i Arendal.

Hun har brukt mye tid på å forsikre seg om at Norge får være med, selv om vi ikke er EU-medlem, og uavhengig av Storbritannias brexit. Det er fortsatt ikke helt avklart, men Nybø regner med at Norge får være med.

Nybø forteller at i dag henter Storbritannia mer hjem enn de betaler inn, altså det motsatte av Norge, men at de kan være innstilt på å måtte betale mer for å beholde tilgangen til EUs forskning når de går ut av unionen.

Håper på spleiselag

- Det er fortsatt stor usikkerhet og hvordan det blir til slutt vet vi ikke, men regjeringen har uttrykt intensjon om å delta, sier hun til Forskerforum.

NTNU-rektor Gunnar Bovim håper pengene kan tas fra andre steder enn budsjettene til Kunnskapsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.

- Jeg ser for meg Erna som sier «Dette ordner dere», men dette er en investering for alle sektorene, sier Bovim.

Øker returmål

Hvis Norge må betale mer inn i forskningsprogrammet, håper Nybø også på at norske forskningsinstitusjoner og bedrifter skal få mer igjen. I dag er målet at 2 prosent av midlene fra programmet skal gå til norske institusjoner, i det som kalles returandel. Det stiller også økte krav til institusjonene:

- Den norske returandelen bør opp fra 2 til 2,5 prosent som mål. Da vil volumet av norsk aktivitet opp med ikke bare 40 prosent, men kanskje 50 55 prosent, sier direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

Image-text:

- Hvis vi skal betale mer inn, må vi også løfte ambisjonsnivået om å få mer igjen, så hvis dere har ideer og innspill er jeg åpen for det, sier Iselin Nybø. Foto: Julia Loge

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Jeg er veldig optimistisk, det er ikke noe som tilsier at vi ikke skal kunne gjøre det som er nødvendig for at akkrediteringen skal bli opprettholdt, sier rektor Erik Waaler.
Forskerforum 17.01.2020
Rektor Curt Rice på Oslomet ønsker å flytte hele Kjeller-miljøet til Oslo, men vil først høre hva ansatte og studenter mener.
Forskerforum 17.01.2020
Skal vi bedrive fremragende forskning, utdanning og innovasjon så er det en dårlig ide å ta fra oss råderetten over egne bygg, skriver fem studentledere.
Forskerforum 17.01.2020
- De største uløste spørsmålene kan ikke løses av naturvitenskapen alene, sier forskningsminister Iselin Nybø.
Forskerforum 16.01.2020
To professorer har fått skriftlig advarsel etter konflikten ved Institutt for historiske studier ved NTNU.
Forskerforum 15.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt