AddToAny

Ny studie: Kyssesykevirus ser ut til å være hovedårsaken til MS

Det betyr at en vaksine kan virke forebyggende mot sykdommen. Funnet gir også hint om nye behandlingsmuligheter.
Multippel sklerose (MS) er en kronisk betennelsessykdom i hjernen og ryggmargen.

Sykdommen gjør at isolasjonen rundt nerveutløpere ødelegges. Det kan føre til funksjonsnedsettelse i de delene av kroppen som rammes.

Det har vært kjent at viruset som står bak kyssesyke, Epstein-Barr-virus (EBV), ser ut til å være koblet til større risiko for å utvikle MS.

I en ny studie, ledet av forskere ved Harvard T. H. Chan School of Public Health, er sammenhengen tydeligere enn før.

- EBV har vært en mistenkt risikofaktor for MS i mange år. Men dette er den første studien som overbevisende viser at det kan være den viktigste årsaken til sykdommen, sier Marianna Cortese til forskning.no.

Hun er forsker ved Harvard og tok doktorgraden om MS og miljøfaktorer ved Universitetet i Bergen.

Også Kjetil Lauvland Bjørnevik har vært med på studien. Han har en forskerstilling ved Harvard og er tilknyttet det norske MS-miljøet i Bergen, ifølge Morgenbladet.

(Foto: UiB)

Veldig vanlig å bli smittet

- Prosjektet har så og si pågått i 20 år, sier Cortese.

Harvard-forskerne har samarbeidet med det amerikanske militæret.

Mellom 1993 og 2013 ble det samlet inn 60 millioner blodprøver fra 10 millioner i aktiv tjeneste. Det var i forbindelse med testing for HIV.

I dette materialet har forskerne lett etter risikofaktorer for MS. Er det noen kobling mellom Epstein-Barr-virus og den nevrologiske sykdommen?

- Grunnen til at det er så vanskelig å etablere en kausalitet, altså å virkelig snakke om EBV som en årsak til MS, er at viruset er så vanlig i befolkningen, og at MS er relativt sjelden, sier Cortese.

95 prosent av den voksne befolkningen har vært smittet av Epstein-Barr-virus. De fleste smittes i ba

Les mer

Flere saker fra forskning.no

840 meter fra hverandre i København kappes to forskergrupper om å knekke koden til kvantedatamaskinens byggesteiner.
forskning.no 28.05.2022
I viktoriatidens England kunne folk for første gang vandre blant modeller av fortidens monsterøgler i full størrelse.
forskning.no 28.05.2022
En stor del av pasientene ble kvitt tankene om å ta sitt eget liv etter bare tre dagers behandling.
forskning.no 28.05.2022
Tap av mangfold er en trussel vi ikke kjenner konsekvensen av
forskning.no 27.05.2022
Både menn og kvinner føler mest nærhet til partneren sin i begynnelsen av forholdet. Deretter går det jevnt og trutt nedover, spesielt for kvinner, skriver Bente Træen.
forskning.no 27.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt