AddToAny

NRK-sjefen skuffet og overrasket over lisensfrys

NRK-sjefen skuffet og overrasket over lisensfrys
Mener Regjeringen bryter med styringssignal fra Stortinget om allmennkringkasteren. Torsdag ble det kjent at Regjeringen foreslår uendret NRK-lisens neste år.
NRK hadde på forhånd bedt om 30 kroner i lisensøkning, noe som er på et lavere nivå enn hva NRK har bedt om tidligere år.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier han er skuffet og overrasket over regjeringens forslag.

- Det er sju måneder siden Stortinget ga oss et tydelig styringssignal om at NRK skal få kompensert for lønns- og prisvekst. Jeg er veldig overrasket over at dette ikke følges opp, sier Eriksen til Journalisten.

Han viser samtidig til at regjeringen i budsjettdokumentene skryter av NRK har klart å levere på oppdraget og samtidig rasjonlisert de siste årene.

- Jeg legger merke til at Regjeringen positivt har merket seg at vi har omstilt oss. Jeg opplever at regjeringen skriver anerkjennende om hvordan NRK løser oppdraget og omstillingen.

I budsjettet viser Kulturdepartementet til at NRK har nedbemannet med i overkant av 300 årsverk i 2014 og 2015, og at Medietilsynet har konkludert med at NRK ivaretar allmennkringkastingsoppdraget på en god måte.

- Inntektsutviklingen de ti siste årene i kombinasjon med effektiviseringen av NRKs drift tilsier at NRK har økonomisk handlingsrom til å videreutvikle selskapet innenfor nåværende utgiftsrammer, skriver departementet.

Må kutte, men vet ikke hvor

Eriksen viser til at NRKs ønske om å få 30 kroner allerede hadde lagt opp til rasjonliseringstiltak på 50 millioner kroner. Dersom Regjeringens forslag står seg uten at det endres gjennom forhandlinger i Stortinget må NRK trolig kutte rundt 60 millioner kroner til.

Kringkastingssjefen vet ikke hvor han skal hente de pengene fra.

- Det er for tidlig å si. Det er klart at det får større konsekvenser for vår drift og våre ansatte, men hvor store er for tidlig å si, sier Eriksen.

- NRK får gjort mindre med mindre penger. Da får vi laget mindre innhold. Vi hadde uansett ikke lagt opp til stor vekst neste år.

- Føler du deg sviktet av Regjeringen?

- Jeg vil ikke bruke sånne ord. Nå får vi se om dette går gjennom i Stortinget.

Også i fjor foreslo regjeringen lisensfrys, men Stortinget jekket opp kringkastingsavgiften slik at NRK fikk 25 kroner mer, tilsvarende rundt 40 millioner kroner.

Det var i februar at alle partiene på Stortinget, unntatt Fremskrittspartiet, var enig om at NRK skal få kompensert lønns- og prisvekst. De var og enig om at NRK skulle få større forutsigbarhet i form av varsling om hvor mye inntektsvekst de kan vente for flere år fremover. Dette er en modell som de bruker for finansieringen av allmennkringkasterne i blant annet Danmark og Storbritannia.

- Hva tror du er begrunnelsen for å bryte med styringssignalet som ble gitt av Stortinget?

- Det må du spørre regjeringen om. Det blir krevende å styre en institusjon når vi ikke kan legge til grunn tydelige styringssignaler.

Ansatte også overrasket

Også de ansatte viser til forliket fra tidligere i år, og uttrykker skuffelse over regjeringens forslag om lisensfrys.

- Det var overraskende og ikke i tråd med forliket i Stortinget, sier NRKJ-leder Richard Aune til Journalisten.

Han viser til avtaleteksten, som lyder:

Vi mener derfor NRK bør få gode og forutsigbare rammevilkår og legger til grunn at NRK bør få kompensasjon for pris- og lønnsutviklingen i årene som kommer. Dette må komme til uttrykk i styringssignalet fra regjeringen.

- Dette er i strid med dette. Jeg er overrasket over at første forslag til statsbudsjett ikke følger det som ligger i forliket. Dette vil bety et betydelig kutt for NRKs tilbud. Jeg klarer ikke se vi får dette til uten å redusere tilbudet.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Martin Huseby Jensen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt