Det er en stor oppgave å være klima- og miljøminister for tida, med alle utfordringene vi står overfor. En av de største er å produsere nok, sunn og trygg mat til en voksende befolkning, så klimavennlig som mulig på et så lite areal som mulig - og under krevende klimaforhold. Det haster å ta grep fordi den politiske kursen nå stakes ut. I løpet av våren skal EU-kommisjonen legge frem sin visjon for bærekraftig mat - «Farm to fork» -strategien.
Genredigering blir ett av de sentrale punktene i strategien. En teknologi med stor endringskraft. Med genredigeringsteknologier som CRISPR kan vi omprogrammere livets kode - DNA. Det er ikke til å kimse av. Biologien er tross alt vår viktigste fornybare ressurs, og vi må forvalte den godt. Brukt riktig kan genredigering bidra positivt i hele kretsløpet i en bærekraftig sirkulærøkonomi. Bruk uklokt kan teknologien derimot få store negative konsekvenser.
At både mulighetene og utfordringene er store, gjør lovregulering av genredigert mat til et av de mest omstridte spørsmålene i mat- og landbrukspolitikken i EU i dag.
Europeiske forskere og næringsakt�