AddToAny

Nei, hos oss har vi ingen lesbiske eller homofile

Nei, hos oss har vi ingen lesbiske eller homofile
Det er viktig å få mulighet til å framstå som den man er. I møte med eldreomsorgen velger mange skeive å gå tilbake inn i skapet igjen.
Hjelpepleier Hege Hansen har møtt andre pleiere i eldreomsorgen som har sagt noe sånt som: Jeg tror ikke at vi har hatt noen inne hos oss som har vært homofile eller lesbiske.
Selvsagt har dere det, har hun tenkt. Det finnes ingen aldersgrense på legning. Men den blir altfor sjelden snakket om, mener Hansen, som tidligere har jobbet i hjemmesykepleien og ved sykehjem i Fredrikstad kommune. Nå holder hun foredrag og underviser om temaet, for studenter og ansatte i helsevesenet.
Hansen har selv stått fram som lesbisk i voksen alder, og har kjent på hvor viktig det er å få være seg selv. Å føle at man må holde sin legning usynlig tror hun kan gå utover omsorgen.
- Det gjør at pasientene ikke vil prate om hvem de er. Når man er alvorlig syk eller døende eller gammel, er det viktig å få snakke om det som er viktig i livet.

Å stå fram eller ikke på sykehjemmet
Å stå fram på sykehjemmet kan være et stort steg å ta. Desto viktigere er det å bli møtt med åpenhet og respekt. Hansen forteller om en mann som omsider fortalte at han helst ville bli omtalt som Frida. Navnet er fiktivt for å beskytte identiteten. Mottakelsen var blandet blant pleierne. Flere vegret seg for å gå inn til henne, noen ba om fritak. Men hun ble også møtt av folk som viste interesse og turte å spørre. Alt i alt ble det til en positiv opplevelse, å få leve de siste årene av livet som seg selv.
Janne Bromseth har de siste t
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Delta setter heltid på kartet. Antall heltidsstillinger som offentlig lyses ut, er kartlagt. I april og mai har organisasjonens øverste tillitsvalgte reist rundt til plasser som gjør det relativt bra.
Helsefagarbeideren 22.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt