AddToAny

Naturens helende kraft

I nye Stavanger universitetssykehus er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Med naturlige materialvalg og et glidende skille mellom inne og ute blir det nye sykehuset et helsefremmende bygg som øker de besøkendes velvære.
Mørke, lange korridorer hvor du mister fullstendig oversikten. Lite dagslys, lysegrønne, kalde vegger og sterile materialer. Dette er gjerne hvordan vi forestiller oss dagens sykehusarkitektur. Ikke bare er den lite estetisk, det er også bevist at slik arkitektur kan lede til stress, tretthet, motløshet og frykt, både hos pasienter, pårørende og helsepersonell.
Heldigvis skjer det motsatte når arkitekturen utformes med flere naturlige materialer og vegetasjon. Da vil den virke helsefremmende ved å redusere pasientenes liggetid, dødelighet, smerte og angst. Dette har vært i fokus for leder for arkitektteamet Johannes Eggen og disiplinleder for landskapsarkitekttemaet Franziska Meisel helt siden de startet på prosjektet med å lage det nye universitetssykehuset i Stavanger (SUS) i 2015. I alle beslutninger som er tatt, har målet vært å få både pasienter, pårørende og ansatte til å føle seg vel og komme i kontakt med naturen, både i det ytre og det indre rom. De beskriver det som «pasientog personalfokusert arkitektur».
I kontrast til mange sykehus som er oppført de siste tiårene, har ikke nye SUS blitt til ett stort bygg, men flere bygninger i det Mei
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt