AddToAny

Når nytt møter gammelt

- Hva skjer egentlig med kulturhistorien i det nyoppførte bygninger møter gammel bebyggelse? Og hva betyr det egentlig når noe er fredet? skriver Kristine Lehn og Cecilie Ski Breen.
Byene og tettstedene våre vokser, og det er et stadig behov for fortetting og endring for å møte behovene befolkningsveksten skaper. Også i områder rundt fredete bygninger. Når en bygning er fredet betyr det at samfunnet har sett på det som kulturhistorisk verdifullt, og at vi ønsker å bevare det for generasjonene etter oss. Fredning er den kraftigste formen for vern, og innebærer gjerne strenge restriksjoner på hvilke endringer som kan utføres.

Det er naturlig å tenke at kun direkte inngrep i et fredet bygg vil ha en negativ påvirkning, og samtidig se bort fra den visuelle påvirkningen som tiltak i nærområdet kan ha. I en fredning er det ofte satt begrensninger som hindrer uheldige tiltak i bygningsmassen eller på tomten den fredete bygningen står på, men det er ikke bare konsekvensen av slike direkte tiltak som bør vurderes. Et større nybygg på en nabotomt vil også kunne ha en negativ påvirkning.

Det som kjennetegner gammel bebyggelse, er at den gir en følelse av at det «alltid har vært sånn». Gamle bygninger huskes flere generasjoner tilbake og utgjør historiske referansepunkter i hverdagen vår. Ikke sjeldent ser vi derimot at dette aspektet hos fredete bygninger ikke tas hensyn til når eiendommer og

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Nylig åpnet utstillingen «Ta plass» i Fotogalleriet i Oslo sentrum. Utstillingen er kuratert av foreningen Skeiv Verden og ønsker å drøfte skeiv identitet og opplevelsen av trygge, offentlige rom.
Arkitektnytt 28.01.2022
- Når vi prosjekterer Powerhouse Telemark, så er bygget gjennomtenkt i hver minste detalj. Men når du går ut døra, så er det ingen som vet noen ting!
Arkitektnytt 28.01.2022
Hvorfor får nye, urbane boligprosjekter ofte kritikk for fasader som ikke passer inn og kommuniserer med omgivelsene? Spørsmålet er diskutert på ulikt vis, gjennom blant annet Arkitekturopprøret, de siste årene.
Arkitektnytt 27.01.2022
Det var da Mathilde Sprovin holdt på med doktoravhandlingen sin om arkitekturutdannelsen ved Tegneskolen i Christiania at hun la merke til at det var overraskende mange kvinnelige elever.
Arkitektnytt 27.01.2022
På sørsiden av Lustrafjorden, innerst i Sognefjorden, ligger Urnes stavkirke på gården Ornes. Kirken er datert til 1130 og havnet på Unescos verdensarvliste allerede i 1979, som én av de to første norske oppføringene.
Arkitektnytt 27.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt