AddToAny

Når gutter fremstilles som tapere, ringer alarmklokkene langt høyere enn når jenter er taperne

Når gutter fremstilles som tapere, ringer alarmklokkene langt høyere enn når jenter er taperne
Problemet er ikke at vi har et utdanningssystem som ikke er tilpasset gutter, men at vi har et kjønnsdelt arbeidsmarked, skriver Harriet Bjerrum Nielsen.
Mer om Skole og utdanning Mer om Kjønnsroller Mer om Kjønnsforskningsfeltet Mer om Debatt Det gutter trenger, er ikke en helt annen skole tilrettelagt etter deres interesser, men mer hjelp til å lære seg moderne prosesskrav, mener Bjerrum Nielsen. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Debattinnlegget ble først publisert i Aftenposten 24. februar 2017.

Debatten om gutters vanskelige situasjon i skole og utdanning fyller mediene ennå engang - slik den har gjort cirka en gang i året siden slutten av 1990-årene. Analysen og varskuropene er omtrent de samme og helt uberørt av den forskning om menns og kvinners overgang fra utdanning til jobb som faktisk er kommet til siden da.

Sist ut er Camilla Stoltenberg (Morgenbladet 10. februar - saken fulgt opp av flere medier) som innrømmer at hun ikke har forsket på feltet, men som heller ikke har tatt seg tid til å undersøke hva som finnes av forskning om dette temaet.

Nyere forskning viser nemlig til en rekke forhold som burde kunne bidra til en noe mer nøktern debatt, og som tyder på at gutters skolekarrièrer til dels kan handle om noe helt annet enn at skolesystemet ikke er innrettet for dem.

Harriet Bjerrum Nielsen er professor og kjønnsforeker ved UiO. Foto: UiO

Karakterforskjellene er små

Karakterforskjellene er små mellom jenter og gutter. For det første er det slik at den gjennomsnittlige forskjell i karakterer etter kjønn (målt ved utgangen av ungdomsskolen, se rapporter fra forskningsinstituttet NOVA) er ganske liten og mye mindre enn for eksempel forskjellen knyttet til sosial klasse.

Likevel er debatten om at skolen gir privilegier til jenter mye mer høylytt og dramatisk enn om at skolen gir privilegier til middelklassebarn.

Men hverken kjønns- eller klasseforskjellen er ny. Jenter har alltid vært flinkere til å lese og fått bedre karakterer enn gutter, på samme måte som at

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt